• Link został skopiowany

Kochają go całe pokolenia. Metrowiec z przepisu babci zawsze wychodzi przepyszny

Są takie ciasta, do których mamy wyjątkowy sentyment i mimo, że przepisy są znane już od pokoleń, chętnie do nich wracamy. Jednym z takich ciast jest metrowiec, który regularnie gościł na naszych stołach w PRL-u, a i obecnie zdarza nam się go skosztować w cukierniach i na rodzinnych uroczystościach. Jak go zrobić, żeby smakował jak za dawnych lat? Ten przepis nie ma prawa się nie udać, chociaż ma prawie 60 lat.
Metrowiec - ciasto nieco już zapomniane, ale wciąż pyszne
fot. gbh007 / iStock.com

Metrowiec to dla wielu z nas przyjemne wspomnienie z dzieciństwa i wczesnej młodości, kiedy podczas świąt i rodzinnych imprez na stole pojawiało się dwukolorowe ciasto z aksamitnym kremem budyniowym. Przepis na metrowiec jest bardzo łatwy i dość szybki (nie licząc czasu schładzania), a samo ciasto smakuje tak, że błyskawicznie znika (dlatego dobrze, że jest dość długie). Jak się zabrać za ten klasyczny, polski deser? To naprawdę łatwe i z chęcią krok po kroku podpowiem ci, jak go zrobić. Ten smak sprawi, że w oczach zakręci ci się łezka nostalgii. 

Zobacz wideo Galette z truskawkami

Kultowe ciasto PRL-u. Jak zrobić metrowiec? 

Składniki na ciasto jasne:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • ok. 2/3 szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • ok. 2 łyżki wody,
  • łyżeczka proszku do pieczenia. 

Składniki na ciasto ciemne:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej,
  • dwie łyżki kakao,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 2 łyżki wody,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na krem budyniowy:

  • 250 g masła,
  • 2/3 szklanki cukru pudru (możesz użyć trochę mniej, żeby krem nie był za słodki),
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 4 żółtka średnich jajek. 

Składniki na polewę czekoladową:

  • 150 g masła,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • ok. 6 łyżek mleka.

Klasyczny metrowiec - sposób wykonania:

  1. Przygotowanie metrowca zacznij od jasnego ciasta. Oddziel żółtka od białek i białka ubij na sztywną pianę. Podczas ubijania dodawaj stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Nie przestając miksowania, dodawaj po jednym żółtku. Kiedy składniki się połączą, cienką strużką wlej olej i wodę. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Kiedy uzyskasz już gładką masę, przełóż ciasto do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Całość piecz przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  2. Ciasto ciemne przygotuj w ten sam sposób, co ciasto jasne, z tą różnicą, że dodaj do niego kakao. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu oba ciasta kroimy na kromki o grubości mniej więcej 2 cm.
  3. Podczas gdy ciasta się pieką, należy przygotować masę budyniową. Zacznij od zagotowania 1,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą część mleka dokładnie wymieszaj z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Następnie ostrożnie wlej masę do gotującego się mleka, energicznie mieszając (w przeciwnym razie powstaną grudki). Całość gotuj około minuty, aż budyń zrobi się gęsty. Następnie odstaw, by ostygł. Kiedy budyń ostygnie, mikserem na wysokich obrotach utrzyj masło na puszystą masę i łyżka po łyżce dodawaj ostudzony budyń. Miksuj na wolnych obrotach, aż uzyskasz gładki, aksamitny krem.
  4. Teraz czas na składanie ciasta. Kromki ciasta jasnego i ciemnego obficie posmaruj masą budyniową i układaj na przemian: raz ciemne ciasto, raz jasne. Pozostałą masę rozprowadź na wierzchu ciasta. Metrowiec włóż do lodówki na kilka godzin, by masa stwardniała.
  5. Kiedy ciasto się chłodzi, przygotuj polewę czekoladową. Do roztopionego masła dodaj kakao, cukier puder i mleko i dokładnie mieszaj, ale nie dopuść do zagotowania. Gotową polewę rozprowadź na wierzchu ciasta i ponownie włóż do lodówki, by polewa stężała.
Więcej o: