Znudził ci się tradycyjny sernik? Oto alternatywa. Kawowa odsłona jest pyszna i robi się ją błyskawicznie, bo nie wymaga pieczenia. Takie ciasto z pewnością posmakuje wszystkim domownikom.
Przepis na ten sernik dała mi babcia. Bez pieczenia i mielenia. Aksamitny z kawową nutą; istock@yassine chaimae
REKLAMA
REKLAMA
To jedno z ulubionych ciast Polaków. Sernik tradycyjny najczęściej przyrządza się z sera twarogowego, z bakaliami lub skórką pomarańczową. Popularny jest też nowojorski (bardzo kremowy robiony z serka z dodatkiem śmietany), włoski (z ricottą) lub baskijski (bez spodu). Tym razem postaw na kawową odmianę nazywaną dalgona coffee.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży
Ten sernik zrobisz w kilka chwil i zawstydzisz cukierników. Nawet nie musisz mielić sera
Sernik kawowy bez pieczenia to świetna opcja dla zabieganych. Wbrew pozorom robi się go szybko i co ważne nie wymaga spędzania wielu godzin w kuchni. Najpierw go robiła moja babcia, a teraz robię ja.
Składniki do zrobienia spodu:
250 g herbatników,
3 łyżki masła,
2 łyżki cukru (jeśli nie lubisz bardzo słodkich deserów, ten składnik możesz pominąć).
Sernikistock-miki-tiger
Masa serowa wychodzi puszysta i aksamitna. Do jej zrobienia potrzebujesz:
500 g serka śmietankowego (opcjonalnie możesz użyć mielonego twarogu z wiaderka),
100 g kwaśnej śmietany,
350 ml śmietanki kremówki 30-36 proc.,
120 g cukru pudru.
łyżeczkę soku z cytryny
Deser możesz udekorować wedle uznania. Dobrze sprawdzi się np. polewa czekoladowa. Składniki dodatkowe do zrobienia kawowej pianki i polewy to:
Jak zrobić sernik kawowy? Wychodzi tak pyszne, że rozpływa się w ustach
Sernik kawowy możesz podać z lodami lub podgrzanymi wiśniami. Jest tak dobry, że domownicy szybko zapragną powtórki.
Spód zrobisz z pokruszonych herbatników i masła. W rondelku rozpuść masło, połącz je z ciasteczkami i dodaj cukier (jeśli używasz). Wylej masę na formę i ugnieć, a potem wstaw do lodówki na 30 minut.
Przejdź do przyrządzenia masy serowej. Serek ubij mikserem, dodaj cukier i śmietanę. W innym naczyniu ubij na sztywno kremówkę i połącz z masą serową.
W osobnym pojemniku ubij mikserem kawę z brązowym cukrem, aby powstała pianka. Esencję połącz z masą serową i delikatnie wymieszaj. Wylej całość na spód.
W garnku rozpuść czekoladę z łyżką mleka. Polej ciasto, a potem wstaw je do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno.
Jaki sernik jest najlepszy? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.