• Link został skopiowany

Tę zupę jadłam na wakacjach. Jest pyszna, orzeźwiająca i idealna na upały. Pięć minut i voila

Dni robią się coraz cieplejsze, a w niektórych regionach mamy do czynienia z prawdziwymi upałami. Wtedy wizja gotowania w nagrzanej kuchni nad gorącą kuchenką odbiera nam chęci do jedzenia. Na szczęście są chłodniki i dziś podpowiemy wam, jak zrobić jeden z najsmaczniejszych. Ten przepis poznałam jakiś czas temu na wakacjach i od tamtej pory zawsze go robię, gdy termometr wskazuje więcej niż 25 stopni Celsjusza.
Chłodnik bułgarski, czyli tarator
BearFotos / Shutterstock

Kiedy jakiś czas temu wybrałam się na urlop do Bułgarii, oczywiste dla mnie było to, że muszę jak najdokładniej poznać lokalną kuchnię. Oprócz pysznych owoców morza, dań z grilla oraz różnych przysmaków z ciasta filo, miałam okazję zajadać się nietypową, ale naprawdę pyszną zupą, a dokładniej chłodnikiem, bo tarator to właśnie słynny bułgarski chłodnik. To danie mnie zadziwiło - było pyszne, lekkie, orzeźwiające i zrobione ze składników, które można kupić nawet w Polsce. Od mojego powrotu z Bułgarii minęło już sporo czasu, ale uwielbienie do bułgarskiego chłodnika zostało i od tamtej pory robię go regularnie, kiedy za oknem żar leje się z nieba. Podstawą jest jogurt grecki, reszta to drobiazgi, ale bardzo istotne. 

Zobacz wideo Debora z MasterChefa pokazała, jak zrobić chłodnik. Litewski i ogórkowy nie mają podjazdu

Przepyszny i lekki chłodnik bułgarski. Tarator bije smakiem nawet litewski 

Składnik:

  • 500 g jogurtu greckiego,
  • ok. 400-500 g świeżych ogórków gruntowych,
  • 4 ząbki czosnku,
  • garść orzechów włoskich,
  • pęczek koperku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • oliwa z oliwek.

Tarator - sposób wykonania:

  1. Ogórki umyj i obierz. Następnie przekrój wzdłuż na pół i łyżeczką wydrąż gniazda nasienne. Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i włóż do miski. Możesz delikatnie odcisnąć nadmiar soku za pomocą ręcznika papierowego, ale nie jest to konieczne.
  2. Czosnek zmiel w prasce i dodaj do ogórków. Orzechy włoskie drobno posiekaj lub rozdrobnij w malakserze. Nie miel ich jednak na proszek - powinny być wyczuwalne w chłodniku.
  3. Do miski dodaj orzechy, posiekany koperek, oliwę z oliwek (2-3 łyżki) i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj i odłóż na jakiś czas do lodówki, by smaki się przegryzły, a samo danie nabrało odpowiedniej temperatury. Jeśli jednak składniki były wcześniej schłodzone, możesz pominąć ten krok. Podawaj z kromką pieczywa lub ziołową bagietką. 

Wskazówka: Moim zdaniem do tego przepisu najbardziej pasuje jogurt grecki, ale możesz użyć także jogurtu naturalnego i na przykład połączyć go z kefirem lub maślanką naturalną w proporcji 2:1. Pamiętaj, że przepis jest jedynie drogowskazem, a od ciebie zależy, jaką drogę do smaku wybierzesz. 

Więcej o: