• Link został skopiowany

Pochodzi z Indii i to tylko 4 składniki. Pyszny koktajl zastąpi deser w upalne dni

Żar za oknem się leje i w takie dni mamy ochotę na coś pysznego i orzeźwiającego, a dodatkowo zdrowego i dziś właśnie taki przepis dla ciebie mamy. Ten koktajl pokochało pół świata, robi się go szybko i bezproblemowo, a podstawą jest pyszny owoc. Nie banan, nie truskawki - coś innego wymieszaj z mlekiem i jogurtem. Przez chwilę poczujesz się jak w Bombaju.
Mango lassi
Eva Gruendemann /Shutterstock

Kuchnia indyjska ma fanów na całym świecie, ale dość ostre smaki i nietypowe połączenia składników jednak nie wpisują się w gusta wszystkich. Polacy raczej ograniczają się do tylko kilku dań np. butter chicken jeszcze jest akceptowalny przez większość. Jednak smaki Indii to nie tylko mocno doprawione mięso i ryż. Dziś mamy dla was przepis na słynny indyjski koktajl, czyli mango lassi, który niemal zawojował świat. Jest w punkt słodki, lekki, orzeźwiający, naprawdę pyszny i, jak sama nazwa wskazuje, głównym składnikiem jest mango. Jak się zabrać za ten koktajl? Tak łatwo chyba jeszcze nie było. Chwila blendowania i masz pyszny deser w szklance. 

Zobacz wideo Sernik PI?A COLADA - wariacja na temat słynnego wakacyjnego koktajlu

Najlepszy koktajl na upalne dni. Jak zrobić mango lassi?

Składniki:

  • 2 dojrzałe owoce mango,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego,
  • 1 łyżka miodu lub cukru,
  • opcjonalnie szczypta kardamonu, jeśli lubisz jego słodki, korzenny aromat, 
  • dodatkowo: kilka kostek lodu. 

Mango lassi - sposób wykonania:

  1. Mango umyj, żeby pozbyć się zabrudzeń i ewentualnych chemicznych zanieczyszczeń. Następnie przekrój wzdłuż na pół, usuń pestki, a miąższ wrzuć do misy blendera.
  2. Dodaj zimne mleko i schłodzony jogurt i zmiksuj całość na jednolitą, rzadką masę. Jeśli uważasz, ze napój jest za gęsty - dodaj więcej mleka.
  3. Dodaj cukier lub miód oraz odrobinę kardamonu, jeśli chcesz dodać indyjskiego charakteru swojemu napojowi. Ponownie chwilę zmiksuj i podawaj w koktajlówkach lub szklankach z kawałkami mango i listkami mięty jako dekoracją.

Wskazówka: Jak wybrać dojrzałe mango? Na zakupach musisz zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Dojrzałe mango powinno być rumiane, mieć intensywny kolor przy nasadzie i wydzielać dobrze wyczuwalny, przyjemny, słodki zapach. Kiedy weźmiesz owoc do ręki, pod naciskiem palca powinno dać się wyczuć jego konsystencję. Twarde mango najpewniej jest jeszcze niedojrzałe i ma mało smaku. 

Więcej o: