Kuchnia indyjska ma fanów na całym świecie, ale dość ostre smaki i nietypowe połączenia składników jednak nie wpisują się w gusta wszystkich. Polacy raczej ograniczają się do tylko kilku dań np. butter chicken jeszcze jest akceptowalny przez większość. Jednak smaki Indii to nie tylko mocno doprawione mięso i ryż. Dziś mamy dla was przepis na słynny indyjski koktajl, czyli mango lassi, który niemal zawojował świat. Jest w punkt słodki, lekki, orzeźwiający, naprawdę pyszny i, jak sama nazwa wskazuje, głównym składnikiem jest mango. Jak się zabrać za ten koktajl? Tak łatwo chyba jeszcze nie było. Chwila blendowania i masz pyszny deser w szklance.
Składniki:
Wskazówka: Jak wybrać dojrzałe mango? Na zakupach musisz zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Dojrzałe mango powinno być rumiane, mieć intensywny kolor przy nasadzie i wydzielać dobrze wyczuwalny, przyjemny, słodki zapach. Kiedy weźmiesz owoc do ręki, pod naciskiem palca powinno dać się wyczuć jego konsystencję. Twarde mango najpewniej jest jeszcze niedojrzałe i ma mało smaku.