• Link został skopiowany

Czarny las znika ze stołu szybciej niż sernik i karpatka. Łączy czekoladę z kwaskowatą nutą

Wilgotne ciasto z wiśniami to coś, co trudno pomylić z czymkolwiek innym. Charakteryzuje się intensywnym, pełnym smakiem, przełamanym śmietankowym kremem i głęboką czekoladą. Taki deser robi wrażenie i wraca w domowym repertuarze znacznie częściej, niż się planowało.
Ciasto czarny las
Fot. iStock, FabrikaCr

Ciasto czarny las, znane również jako tort szwarcwaldzki, wywodzi się z Niemiec i jest inspirowane regionem Schwarzwaldu. Jego nazwa nawiązuje do charakterystycznych ciemnych biszkoptów, które przypominają gęste bory tego obszaru. Pierwsze wzmianki o tym deserze pojawiły się w XX wieku, a jego popularność szybko rozprzestrzeniła się na cały świat. W Polsce wypiek zaczął pojawiać się w cukierniach jeszcze przed II wojną światową, zdobywając uznanie za wyjątkową kompozycję smakową.

Zobacz wideo Letni, czereśniowy cobbler

Ciasto czarny las z wiśniami. Klasyk z kremem i czekoladą

To jedno z tych ciast, które zawsze robi wrażenie, smakiem i wyglądem. Połączenie puszystych, kakaowych biszkoptów z kwaśnymi wiśniami i aksamitnym kremem to coś, co trudno podrobić. Warstwy układają się wizualnie, od ciężkiej czekolady, przez lekkość śmietany, aż po owocowy przełom.

Składniki na biszkopt kakaowy (forma 24 cm):

  • 6 jajek,
  • 150 g cukru,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 30 g kakao,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Składniki na warstwę wiśniową:

  • 350 g wydrylowanych wiśni,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki soku z wiśni lub kompotu.

Składniki na krem czekoladowy:

  • 250 ml śmietanki 30-36%,
  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • łyżka masła.

Składniki na krem śmietankowy:

  • 400 ml śmietanki 36%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wody.

Składniki dodatkowe:

  • czekoladowe wiórki lub starta czekolada do dekoracji,
  • kilka wiśni do ozdoby,
  • 50 ml likieru wiśniowego lub herbaty (opcjonalnie, do nasączenia blatów).
Wiśnie
Wiśniefot. Kamil Gozdan / Agencja Wyborcza.pl

Ciasto czarny las. Idealne na specjalne okazje i na zwykłe dni

Mimo warstw i kilku elementów to ciasto nie jest trudne. Kluczem do sukcesu jest dobra organizacja - najlepiej zacząć dzień wcześniej, by dać wszystkiemu czas na ostygnięcie i przełożenie. Efekt? Lekko wilgotny biszkopt, intensywny krem, świeże (albo dobrze odsączone) wiśnie i chmurka śmietany na górze.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od biszkoptu. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy masa będzie lśniąca, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę z kakao i proszkiem, delikatnie wmieszaj do masy. Wlej do wyłożonej papierem formy i piecz 30 minut w 170°C. Ostudź i przekrój na trzy blaty.
  2. Wiśnie zagotuj z cukrem. Mąkę rozprowadź w soku, dodaj do owoców, mieszaj, aż zgęstnieje. Ostudź.
  3. Teraz czas na krem czekoladowy. Śmietankę podgrzej do zagotowania, dodaj połamaną czekoladę i masło. Mieszaj, aż powstanie gładka masa. Ostudź, wstaw do lodówki, a potem ubij na puszysty krem.
  4. Ubij śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę rozpuść w wodzie, dodaj do śmietany i szybko wymieszaj.
  5. Spód nasącz likierem lub herbatą. Wyłóż krem czekoladowy, potem warstwę wiśni. Przykryj drugim biszkoptem. Na niego nałóż połowę śmietany. Trzeci blat posmaruj resztą śmietany. Dekoruj czekoladą i wiśniami. Schłodź minimum 4 godziny, najlepiej całą noc.
Więcej o: