Wilgotne ciasto z wiśniami robi furorę na każdej rodzinnej imprezie. Nie zostaje ani okruszek
Link został skopiowany
Czarny las znika ze stołu szybciej niż sernik i karpatka. Łączy czekoladę z kwaskowatą nutą
REKLAMA
Aleksandra Romaszko
Wilgotne ciasto z wiśniami to coś, co trudno pomylić z czymkolwiek innym. Charakteryzuje się intensywnym, pełnym smakiem, przełamanym śmietankowym kremem i głęboką czekoladą. Taki deser robi wrażenie i wraca w domowym repertuarze znacznie częściej, niż się planowało.
Fot. iStock, FabrikaCr
REKLAMA
REKLAMA
Ciasto czarny las, znane również jako tort szwarcwaldzki, wywodzi się z Niemiec i jest inspirowane regionem Schwarzwaldu. Jego nazwa nawiązuje do charakterystycznych ciemnych biszkoptów, które przypominają gęste bory tego obszaru. Pierwsze wzmianki o tym deserze pojawiły się w XX wieku, a jego popularność szybko rozprzestrzeniła się na cały świat. W Polsce wypiek zaczął pojawiać się w cukierniach jeszcze przed II wojną światową, zdobywając uznanie za wyjątkową kompozycję smakową.
REKLAMA
Zobacz wideo Letni, czereśniowy cobbler
Ciasto czarny las z wiśniami. Klasyk z kremem i czekoladą
To jedno z tych ciast, które zawsze robi wrażenie, smakiem i wyglądem. Połączenie puszystych, kakaowych biszkoptów z kwaśnymi wiśniami i aksamitnym kremem to coś, co trudno podrobić. Warstwy układają się wizualnie, od ciężkiej czekolady, przez lekkość śmietany, aż po owocowy przełom.
czekoladowe wiórki lub starta czekolada do dekoracji,
kilka wiśni do ozdoby,
50 ml likieru wiśniowego lub herbaty (opcjonalnie, do nasączenia blatów).
Wiśniefot. Kamil Gozdan / Agencja Wyborcza.pl
Ciasto czarny las. Idealne na specjalne okazje i na zwykłe dni
Mimo warstw i kilku elementów to ciasto nie jest trudne. Kluczem do sukcesu jest dobra organizacja - najlepiej zacząć dzień wcześniej, by dać wszystkiemu czas na ostygnięcie i przełożenie. Efekt? Lekko wilgotny biszkopt, intensywny krem, świeże (albo dobrze odsączone) wiśnie i chmurka śmietany na górze.
Sposób przygotowania:
Zacznij od biszkoptu. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy masa będzie lśniąca, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę z kakao i proszkiem, delikatnie wmieszaj do masy. Wlej do wyłożonej papierem formy i piecz 30 minut w 170°C. Ostudź i przekrój na trzy blaty.
Wiśnie zagotuj z cukrem. Mąkę rozprowadź w soku, dodaj do owoców, mieszaj, aż zgęstnieje. Ostudź.
Teraz czas na krem czekoladowy. Śmietankę podgrzej do zagotowania, dodaj połamaną czekoladę i masło. Mieszaj, aż powstanie gładka masa. Ostudź, wstaw do lodówki, a potem ubij na puszysty krem.
Ubij śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę rozpuść w wodzie, dodaj do śmietany i szybko wymieszaj.
Spód nasącz likierem lub herbatą. Wyłóż krem czekoladowy, potem warstwę wiśni. Przykryj drugim biszkoptem. Na niego nałóż połowę śmietany. Trzeci blat posmaruj resztą śmietany. Dekoruj czekoladą i wiśniami. Schłodź minimum 4 godziny, najlepiej całą noc.