• Link został skopiowany

Najbardziej czekoladowe ciasto, jakie kiedykolwiek powstało. Lśni jak najjaśniejsza gwiazda

Czekolada, duuużo czekolady. Tak w skrócie można opisać ciasto Marcello. A skoro jest tak mocno czekoladowe, to raczej nie ma możliwości, by ktoś przeszedł obok niego obojętnie i kręcił nosem. By zrobić ten deser, trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość. Ale, uwierz, ciasto jest tego warte.
Ciasto Marcello (tort Marcello)
sweet marshmallow / Shutterstock

Ciasto Marcello, znane też jako tort Marcello, oczaruje i powali na łopatki każdego miłośnika czekolady. W nim wszystko jest czekoladowe: biszkopt, krem i polewa lub zamiast niej starta czekolada. Ponadto ciasto prezentuje się bardzo efektownie, a to za sprawą licznych warstw, z których się składa. W zależności od przepisu, ciasto Marcello można zrobić nawet z 11 blatów biszkoptu, a każdy z nich przekładany jest kremem czekoladowym. Właśnie z tego powodu przygotowanie tortu jest dość czasochłonne, ale jego smak wynagradza później cały trud.

Zobacz wideo Malinowo-czekoladowe ciasto zebra na każdą okazję

Ważnym składnikiem ciasta Marcello jest likier lub nalewka wiśniowa (ewentualnie rum), którymi nasącza się biszkopt. Jeśli ktoś jednak nie chce robić deseru z dodatkiem alkoholu, można zastąpić go np. kompotem lub sokiem wiśniowym. Jak zrobić tort Marcello? Poniżej cała instrukcja krok po kroku.

Ciasto Marcello, czyli najbardziej czekoladowe ciasto świata

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 6 łyżek prawdziwego kakao,
  • 70 g gorzkiej czekolady.

Składniki na krem czekoladowy:

  • 250 g masła,
  • 240 g gorzkiej czekolady,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 120 ml mleka.

Dodatkowo:

  • 250 g wiśni bez pestek,
  • 100 g startej gorzkiej czekolady do dekoracji,
  • likier wiśniowy wymieszany z wodą lub kompot do nasączenia biszkoptu.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy oczywiście od przygotowania ciasta na biszkopt. Mąkę przesiewamy do naczynia, następnie do niej dosypujemy również przez sitko mąkę ziemniaczaną i kakao. Dzięki temu w cieście nie powinny powstać grudki

Białka oddzielamy od żółtek i te pierwsze ubijamy na sztywną, lśniącą pianę i stopniowo dosypujemy do nich cukier, cały czas ubijając. Potem wbijamy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy.

Czekoladę ścieramy na tarce i mieszamy z przesianymi wcześniej suchymi składnikami. Przesypujemy je do ubitych jajek i ostrożnie mieszamy do połączenia. Masę można albo od razu podzielić na kilka części, które będą odpowiadać poszczególnym blatom, albo upiec w całości i podzielić na równe blaty po upieczeniu. Powinno udać się zrobić sześć blatów, ale można też mniej. Ciasto należy piec w 180 stopniach do suchego patyczka.

ciasto czekoladowe
ciasto czekoladoweFot. Africa Studio / shutterstock.com

W międzyczasie robimy krem. Czekoladę drobno siekamy i podgrzewamy na niedużej mocy palnika w mleku, żeby się całkowicie roztopiła. Miękkie masło kroimy na kawałki i ucieramy z cukrem, by powstała puszysta masa. Dodajemy do niej przestudzoną czekoladę z mlekiem i mieszamy do połączenia. Pozostawiamy w lodówce na kilkanaście minut, by krem dobrze zgęstniał.

Wiśnie drylujemy i kroimy na pół. Można zostawić kilka w całości do dekoracji. Jeśli używamy likieru, rozcieńczamy go z wodą. Jeśli kompotu, nie trzeba go z niczym mieszać. Upieczone blaty ciasta nasączamy. Blat smarujemy częścią kremu i dodajemy trochę wiśni, na nim kładziemy kolejny blat, znów smarujemy i dajemy wiśnie i tak aż do momentu, aż skończą się składniki. Ostatnią warstwą powinien być krem. Wierzch posypujemy grubo startą czekoladą i dekorujemy wiśniami. Wstawiamy tort Marcello do lodówki na całą noc.

Więcej o: