• Link został skopiowany

Biorę ryż, ogórki, kukurydzę i aromatyczne paluszki. Chwila i mam najlepszą sałatkę na kolację

Wszyscy uwielbiamy sałatki i ilu Polaków, tyle ulubionych przepisów. Ja niestety nie umiem wybrać jednej mojej ulubionej sałatki, ale w ścisłej czołówce jest ta, o której dziś napiszę kilka słów. Jest naprawdę pyszna, lekka i idealna na kolację, lunch i każdą imprezę. Jest trochę ryżu, świeży ogórek, kukurydza i paluszki. Nie, nie te, które wystąpiły w "Koglu-moglu".
Sałatka z surimi
Axel Mel /Shutterstock

Dzisiejszy przepis w pierwszej chwili niektórym może wydać się nietypowy, bo najważniejszy produkt dla części Polaków (zwłaszcza tych starszych) pozostaje nieodkryty. Jednak prawda jest taka, że paluszki krabowe są naprawdę pyszne i idealnie pasują do domowego sushi, tortilli i oczywiście sałatek. Trzeba wiedzieć, że paluszki krabowe nie są zrobione z krabów - to coś w rodzaju utwardzonego musu z ryb i owoców morza o przyjemnym aromacie, który przypomina zapach gotowanych krabów.

Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser

Paluszki krabowe są do kupienia w niemal każdym sklepie, a sałatka z nimi jest wręcz obłędna. Lekko słodki smak paluszków krabowych i kukurydzy równoważy się ze świeżością ogórka i rzodkiewki, a dodatek czosnku i soku z cytryny świetnie dopełnia całości. Bardzo ważny jest także ryż - w tym przepisie najlepiej sprawdzi się długoziarnisty ryż basmati. Zrobienie tej sałatki trwa tyle, co właśnie gotuje się ryż, czyli kilkanaście minut. 

Pyszna, lekka sałatka z paluszkami krabowymi. Najlepsza na kolację i imprezkę

Składniki:

  • 200 g ryżu (najlepiej basmati),
  • 300 g paluszków krabowych,
  • 4 średnie ogórki gruntowe,
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 5-6 większych rzodkiewek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu greckiego,
  • opcjonalnie posiekany koperek.

Sałatka z paluszkami krabowymi - sposób wykonania:

  1. Zacznij od ugotowania ryżu. Powinien być ugotowany al dente, nie dopuść by się posklejał, chociaż basmati nie ma takiej tendencji. Następnie odcedź go i ostudź.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę, natomiast resztę składników pokrój w średnią kostkę, ogórków nie musisz obierać ze skórki, ale pamiętaj, by dokładnie je umyć. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  3. Do miski wsyp ryż oraz resztę składników. Skrop obficie sokiem z cytryny i dodaj majonez oraz jogurt grecki. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Możesz udekorować posiekanym koperkiem albo szczypiorkiem - on także świetnie pasuje do sałatki.
Więcej o: