• Link został skopiowany

Są już w lasach, więc czas rozgrzewać patelnie. Jak zrobić sos kurkowy? Uważaj na śmietanę

Czerwiec to czas, kiedy grzybiarze mogą odetchnąć z ulgą, bowiem wtedy nieśmiało w lasach zaczynają pojawiać się pierwsze grzyby. Wśród najpyszniejszych są oczywiście kurki i chociaż obecnie nie można mówić o wysypie, przy odrobinie szczęścia możemy wrócić do domu z pełnym koszykiem złociuteńkich grzybków. Jeśli szczęście ci dopisze, zrób sos kurkowy. Podpowiemy ci, jak wydobyć maksimum smaku. Tutaj liczy się prostota i śmietana.
Jak zrobić sos kurkowy? To bardzo proste
Natali Eina / Shutterstock

Kurki to bezsprzecznie jedne z najpyszniejszych grzybów i całe szczęście, że sezon na "złoto polskich lasów" zaczyna się już w czerwcu. Oczywiście inne grzyby też już można znaleźć, są to choćby koźlarze, krasnoborowiki ceglastopore, a w niektórych regionach kanie, to właśnie pojawienie się kurek sprawia, że na naszych twarzach pojawia się uśmiech. Z tych grzybów można zrobić mnóstwo pysznych rzeczy, ale najlepszą z nich jest oczywiście sos kurkowy. Powinien być kremowy, delikatny, aromatyczny i po prostu najlepszy na świecie. Przepis jest prosty, ale wszystko zależy od śmietany. Do sosu kurkowego (ale np. borowikowego także) sprawdza się słodka śmietanka trzydziestka. Reszta to łatwizna.

Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie

Sos kurkowy. Przepis idealny do polędwiczek i makaronu

Składniki:

  • ok. 600-700 g kurek,
  • 2 niewielkie cebule, polecam szalotki,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • ok. 200-300 ml śmietanki 30 proc.,
  • masło,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku,
  • opcjonalnie posiekana natka pietruszki.

Aksamitny i kremowy sos kurkowy - sposób wykonania:

  1. Na samym początku należy dokładnie oczyścić kurki. Najlepiej zrobić to miękką szczoteczką. Możesz także chwilę namoczyć je w wodzie z solą, jednak nie mocz ich za długo.
  2. Oczyszczone grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Posiekaj także cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzej czubatą łyżkę masła i zeszklij cebulę. Następnie dodaj pokrojone grzyby i na większej mocy palnika podsmaż je, aż odparuje z nich nadmiar wody i apetycznie zbrązowieją.
  4. Do podsmażonych grzybów dodaj czosnek, lekko je osól i zalej śmietaną. Następnie zmniejsz moc palnika i przykryj patelnię pokrywką.
  5. Duś na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Następnie dodaj pieprz i gałkę muszkatołową. Zdejmij pokrywkę i duś jeszcze przez 5 minut. Podawaj w swój ulubiony sposób.
Więcej o: