Kotlety po morawsku, w niektórych kręgach zwane także kapustą po morawsku, to danie z historią. Wbrew temu, co sugeruje nazwa, nie pochodzi z Moraw, czyli geograficznej części Czech. Kotlety po morawsku pochodzą z Państwa Wielkomorawskiego, czyli historycznej krainy, która obejmowała południe Polski, Czechy, Austrię i część Węgier. Wpływy kulinarne z tamtych rejonów wzajemnie się przenikały, ale wśród najczęściej używanych składników zawsze były kapusta, cebula i mięso. Z tego powstały pyszne, delikatne i jednocześnie sycące kotlety z młodej kapusty z mielonym mięsem (kiedyś oczywiście drobno siekanym). Były smażone lub pieczone nad paleniskiem, mogły być okrągłe i przypominać współczesne mielone, mogły też być lekko spłaszczone i przypominać coś w rodzaju burgerów z kapustą. Z chęcią podpowiemy ci, jak zrobić średniowieczne kotlety w lekko uwspółcześnianej wersji. Nie będziemy przecież siekać mięsa, skoro w każdym domu jest maszynka do mielenia.
Składniki:
Jakiego mięsa używano oryginalnie do kotletów po morawsku? Takiego, jakie akurat było pod dostatkiem. Oprócz wieprzowiny i popularnej w średniowieczu ośliny, koniny i koziny, stawiano także na dziczyznę, której w lasach było naprawdę dużo. Jednak trzeba wiedzieć, że tak jadali tylko bogatsi i lepiej sytuowani ludzie, jak władcy, wysocy rangą duchowni lub politycy. Biedniejsi (czyli zdecydowana większość) musieli zadowolić się daniami z pokrzyw, warzyw, ziół i kasz, często mięso jedząc zaledwie kilka razy w życiu.