Wszyscy tylko papryka i cukinia, ja faszeruję pomidory. Biorę konkretny makaron i kilka dodatków
Link został skopiowany
Wszyscy tylko papryka i cukinia, ja faszeruję pomidory. Biorę konkretny makaron i kilka dodatków
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Wszyscy uwielbiamy faszerowane pyszności z piekarnika. Na naszych stołach najczęściej lądują faszerowane papryki, cukinie, ziemniaki lub pieczarki, ale z jakiegoś powodu mało osób stawia na faszerowane pomidory. Ja je uwielbiam i moi bliscy mówią, że to obiad na odwrót, bowiem połączenie pomidorów i makaronu raczej kojarzy się z innymi przepisami. Jak się zabrać za pomidory faszerowane? Musisz wybrać konkretny makaron, żadne świderki czy kokardki.
kina8 /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Makaron z pomidorami to obiadowy klasyk w wielu domach na całym świecie, ale dziś nie będziemy przerabiać pomidorów na aromatyczny sos. "Wypatroszymy je" i naładujemy farszem z makaronu, sera i szpinaku, resztę zrobi piekarnik. Jakiego makaronu użyć do faszerowanych pomidorów? Wybór jest tylko jeden i chodzi o makaron orzo, czyli doskonale znane drobne kluseczki przypominające ziarenka ryżu. To będzie hit twoich obiadów i za niewielkie pieniądze pozwoli po królewsku ugościć przyjaciół i rodzinę podczas spotkań w większym gronie i ważniejszych uroczystości.
REKLAMA
Zobacz wideo Poczuj fuzję smaków - spaghetti z pomidorami, ricottą i oliwkami
Pomidory faszerowane makaronem orzo. Pomysł na zaskakujący obiad lub kolację
Składniki:
5 dużych pomidorów,
ok. 100-120 g makaronu orzo,
400 g szpinaku,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
ok. 100 g sera feta,
sól, pieprz, suszone oregano,
tłuszcz do smażenia, polecam masło.
Pomidory faszerowane makaronem - sposób wykonania:
Zacznij od przygotowania farszu. Najpierw ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. Najlepiej, żeby był ugotowany al dente, jeśli jednak go nieco rozgotujesz, farsz będzie gęstszy.
Cebulę posiekaj w kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem. Gdy cebula się zeszkli, dodaj opłukany i osuszony szpinak. Duś, aż zwiędnie. Następnie dodaj zmielony czosnek oraz sól i pieprz.
Ser feta pokrusz lub pokrój na kawałki i dodaj na patelnię. Kiedy ser się rozpuści i powstanie gęsty sos, dodaj makaron, pieprz oraz oregano. Duś na średniej mocy palnika przez ok. 5 minut.
Kiedy makaron nabiera smaku z sosu na patelni, zajmij się pomidorami. Ostrym nożem odetnij pomidorom "kapelusiki". Następnie łyżeczką wydrąż miąższ ze środka, a na jego miejsce włóż makaronowe nadzienie.
Nafaszerowane pomidory przykryj ponownie końcówkami i włóż do naczynia żaroodpornego, które wcześniej warto natłuścić masłem, żeby pomidory nie przywarły. Piekarnik nastaw na 200 stopni i piecz pomidory, aż skórka zacznie się marszczyć. Powinno to zająć nie więcej niż 10 minut.