• Link został skopiowany

Wszyscy tylko papryka i cukinia, ja faszeruję pomidory. Biorę konkretny makaron i kilka dodatków

Wszyscy uwielbiamy faszerowane pyszności z piekarnika. Na naszych stołach najczęściej lądują faszerowane papryki, cukinie, ziemniaki lub pieczarki, ale z jakiegoś powodu mało osób stawia na faszerowane pomidory. Ja je uwielbiam i moi bliscy mówią, że to obiad na odwrót, bowiem połączenie pomidorów i makaronu raczej kojarzy się z innymi przepisami. Jak się zabrać za pomidory faszerowane? Musisz wybrać konkretny makaron, żadne świderki czy kokardki.
Faszerowane pomidory
kina8 /Shutterstock

Makaron z pomidorami to obiadowy klasyk w wielu domach na całym świecie, ale dziś nie będziemy przerabiać pomidorów na aromatyczny sos. "Wypatroszymy je" i naładujemy farszem z makaronu, sera i szpinaku, resztę zrobi piekarnik. Jakiego makaronu użyć do faszerowanych pomidorów? Wybór jest tylko jeden i chodzi o makaron orzo, czyli doskonale znane drobne kluseczki przypominające ziarenka ryżu. To będzie hit twoich obiadów i za niewielkie pieniądze pozwoli po królewsku ugościć przyjaciół i rodzinę podczas spotkań w większym gronie i ważniejszych uroczystości. 

Zobacz wideo Poczuj fuzję smaków - spaghetti z pomidorami, ricottą i oliwkami

Pomidory faszerowane makaronem orzo. Pomysł na zaskakujący obiad lub kolację

Składniki:

  • 5 dużych pomidorów,
  • ok. 100-120 g makaronu orzo,
  • 400 g szpinaku,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ok. 100 g sera feta,
  • sól, pieprz, suszone oregano,
  • tłuszcz do smażenia, polecam masło. 

Pomidory faszerowane makaronem - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania farszu. Najpierw ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. Najlepiej, żeby był ugotowany al dente, jeśli jednak go nieco rozgotujesz, farsz będzie gęstszy.
  2. Cebulę posiekaj w kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem. Gdy cebula się zeszkli, dodaj opłukany i osuszony szpinak. Duś, aż zwiędnie. Następnie dodaj zmielony czosnek oraz sól i pieprz.
  3. Ser feta pokrusz lub pokrój na kawałki i dodaj na patelnię. Kiedy ser się rozpuści i powstanie gęsty sos, dodaj makaron, pieprz oraz oregano. Duś na średniej mocy palnika przez ok. 5 minut.
  4. Kiedy makaron nabiera smaku z sosu na patelni, zajmij się pomidorami. Ostrym nożem odetnij pomidorom "kapelusiki". Następnie łyżeczką wydrąż miąższ ze środka, a na jego miejsce włóż makaronowe nadzienie.
  5. Nafaszerowane pomidory przykryj ponownie końcówkami i włóż do naczynia żaroodpornego, które wcześniej warto natłuścić masłem, żeby pomidory nie przywarły. Piekarnik nastaw na 200 stopni i piecz pomidory, aż skórka zacznie się marszczyć. Powinno to zająć nie więcej niż 10 minut. 
Więcej o: