• Link został skopiowany

Klopsiki jak z IKEI, ale lepsze. Uczestniczka "MasterChefa" podzieliła się przepisem

Jak zrobić dobre klopsy? Zainspiruj się szwedzką klasyką i przygotuj danie, które smakuje jak z popularnej sieciówki. W domowej wersji są aromatycznie, a dodatek sosu robi całą robotę. Przepis zdradziła uczestniczka programu "MasterChef", udowadniając, że nie jest to takie trudne.
Klopsiki jak z Ikea
Fot. iStock, Ockra

Kiedy myślimy o szwedzkiej kuchni, pierwsze, co przychodzi do głowy, to właśnie one - małe, rumiane, soczyste kuleczki, które od lat zdobywają serca odwiedzających sklepy IKEA. Ich smak to wspomnienie weekendowych zakupów zakończonych porcją klopsików z ziemniakami i słodkim dżemem. Jednak tym razem warto je odtworzyć w domowym zaciszu. Ewa Szczęsna, uczestniczka 7. edycji "MasterChefa", na TikToku podzieliła się przepisem na to kultowe danie. Z dodatkiem śmietanowego sosu i nutą żurawiny z przyprawami smakuje nawet lepiej niż z restauracji.

Zobacz wideo Przemycanie warzyw - te pulpety są w tym ekspertami [HAPS KIDS]

Kottbullar. Przepis na szwedzkie klopsiki jak ze sklepu uczestniczki programu

Choć wielu kojarzy je głównie z IKEĄ, klopsiki mają długą tradycję, która sięga XVIII wieku. Legenda głosi, że król Karol XII przywiózł przepis z Turcji, a Szwedzi doprawili go po swojemu, mlekiem, gałką muszkatołową i żurawiną.

Składniki na pulpety:

  • 700 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
  • 80 g bułki tartej,
  • średnia cebula,
  • ząbek czosnku,
  • jajko,
  • 5 łyżek mleka,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • tłuszcz do smażenia.

Składniki na sos:

  • łyżka masła,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 250 ml wywaru (np. warzywnego lub drobiowego),
  • 100 g śmietanki 30%,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Składniki dodatkowe:

  • 3-4 łyżki suszonej żurawiny,
  • 1/3 szklanki wrzątku,
  • łyżeczka brązowego cukru,
  • szczypta cynamonu,
  • 3-4 goździki,
  • odrobina soku z pomarańczy,
  • szczypta pieprzu.

Pulpeciki szwedzkie w sosie. Lepsze niż z marketu, zrób je od razu

Klopsiki smakują świetnie same, ale dopiero w duecie z aksamitnym sosem i aromatyczną żurawiną robią wrażenie. W tej wersji czuć domowy charakter, ale też nutę restauracyjnego sznytu. Zrób ich więcej, bo na jednej porcji się nie skończy.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce połącz bułkę tartą, mleko, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko i przyprawy. Do mieszanki dodaj mięso i wyrób masę ręką, aż będzie jednolita. Uformuj małe klopsiki, o wielkości orzecha włoskiego.
  2. Na patelni rozgrzej tłuszcz i obsmaż klopsiki z każdej strony, aż będą złote. Przełóż na talerz.
  3. Na tej samej patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i zrób jasną zasmażkę. Stopniowo wlewaj bulion, cały czas mieszając. Dodaj śmietankę i dopraw gałką muszkatołową. Włóż ponownie klopsiki i duś pod przykryciem 10-15 minut.
  4. W osobnym rondelku przelej suszoną żurawinę wrzątkiem, dodaj cukier, cynamon, goździki, pieprz i sok z pomarańczy. Gotuj kilka minut, aż owoce zmiękną, a aromaty się połączą.
  5. Pulpeciki podawaj z gęstym sosem i porcją żurawiny. Idealnie pasują do tłuczonych ziemniaków, pure z kalafiora lub gotowanych warzyw.
Więcej o: