To najlepsze kluski świata. Kiedyś robiła je każda babcia. Przepis jest banalny
Link został skopiowany
To najlepsze kluski świata. Kiedyś robiła je każda babcia. Przepis jest banalny
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Idealne z sosem mięsnym i z sosem grzybowym, polane truskawkami to mistrzostwo, a z masełkiem smakują jak spełnione marzenie. Te kluchy są cudowne w każdej postaci i nasze babcie przepis na pampuchy opanowały do perfekcji. A czy młodsze pokolenie wie, jak je zrobić? Jeśli nie, to mamy bardzo łatwy przepis.
Fot. Arkadiusz Ćcichocki / Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
Pampuchy są pyszne. Koniec, kropka. Możemy się kłócić, czy lepsze są na słodko na przykład z truskawkami, jagodami lub palonym masłem i cynamonem, czy może jako wierny towarzysz sztuki mięsa lub świeżo zebranych grzybów zanurzonych w sosie. Pyszne są i koniec. Ale jak je zrobić? No cóż mogę rzec - łatwiej się nie da. Musisz wiedzieć, że pampuchy, parowańce, buchty, czy kluski na parze są jak koty. Lubią ciepło i długo się w tym cieple wylegiwać. Inaczej nie wyrosną i będą gumowate. To nie jest odkrycie - wszystkie przepisy z drożdżami lubią czas, ale jeśli dopiero stawiasz pierwsze kroki w gotowaniu lub pampuchy zawsze wychodziły ci średnio na jeża, weź trzy głębokie oddechy i zrób je od nowa. Najlepiej z tego przepisu.
REKLAMA
Zobacz wideo Pistacjowe naleśniki na maślance. Lepszych ze świecą szukać
Pampuchy. Babcie robiły je przepyszne, ty możesz jeszcze lepiej
Składniki:
20 g świeżych drożdży,
400 g mąki pszennej,
250 ml ciepłego mleka,
1 jajko,
50 g masła,
30 g cukru,
odrobina soli.
Pampuchy - sposób wykonania:
Zadbaj o to, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pomieszczenia. Następnie, przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże i dodaj płaską łyżeczkę cukru oraz 6-7 łyżek mąki. Wlej mleko i wymieszaj całość. Następnie przykryj miseczkę suchą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować.
Kiedy rozczyn pracuje, w rondelku rozpuść masło. Pozostaw, by nieco przestygło i osiągnęło temperaturę rozczynu.
Przygotuj kolejną miskę i przesiej do niej resztę mąki. Dodaj pozostały cukier, wbij jajko i delikatnie osól. Następnie ostrożnie wlewaj rozczyn i zacznij delikatnie wyrabiać ciasto. Kiedy składniki się już lekko połączą, cienką strużką wlewaj ciepłe masło. Zagnieć ciasto i przykryj miskę ściereczką. Ponownie odstaw w ciepłe miejsce, by urosło. Powinno podwoić objętość, co może zająć ok. 40 minut.
Kiedy ciasto już ładnie wyrosło, przełóż je na blat lub stolnicę obsypaną mąką. Delikatnie rozwałkuj ciasto i podziel je na równe części. Następnie z każdej z nich uformuj kulkę i ponownie pozostaw do wyrośnięcia pod ściereczką. Tym razem wystarczy zaledwie kilka minut. W tym czasie zagotuj wodę w szerokim garnku.
Nad garnkiem przywiąż gazę i ułóż na niej część pampuchów tak, by nie dotykały się wzajemnie. Przykryj pokrywką i paruj kluski przez ok. 10 minut, aż będą wyrośnięte i puszyste.