• Link został skopiowany

To najlepsze kluski świata. Kiedyś robiła je każda babcia. Przepis jest banalny

Idealne z sosem mięsnym i z sosem grzybowym, polane truskawkami to mistrzostwo, a z masełkiem smakują jak spełnione marzenie. Te kluchy są cudowne w każdej postaci i nasze babcie przepis na pampuchy opanowały do perfekcji. A czy młodsze pokolenie wie, jak je zrobić? Jeśli nie, to mamy bardzo łatwy przepis.
Pampuchy
Fot. Arkadiusz Ćcichocki / Agencja Wyborcza.pl

Pampuchy są pyszne. Koniec, kropka. Możemy się kłócić, czy lepsze są na słodko na przykład z truskawkami, jagodami lub palonym masłem i cynamonem, czy może jako wierny towarzysz sztuki mięsa lub świeżo zebranych grzybów zanurzonych w sosie. Pyszne są i koniec. Ale jak je zrobić? No cóż mogę rzec - łatwiej się nie da. Musisz wiedzieć, że pampuchy, parowańce, buchty, czy kluski na parze są jak koty. Lubią ciepło i długo się w tym cieple wylegiwać. Inaczej nie wyrosną i będą gumowate. To nie jest odkrycie - wszystkie przepisy z drożdżami lubią czas, ale jeśli dopiero stawiasz pierwsze kroki w gotowaniu lub pampuchy zawsze wychodziły ci średnio na jeża, weź trzy głębokie oddechy i zrób je od nowa. Najlepiej z tego przepisu. 

Zobacz wideo Pistacjowe naleśniki na maślance. Lepszych ze świecą szukać

Pampuchy. Babcie robiły je przepyszne, ty możesz jeszcze lepiej

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 1 jajko,
  • 50 g masła,
  • 30 g cukru,
  • odrobina soli.

Pampuchy - sposób wykonania:

  1. Zadbaj o to, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pomieszczenia. Następnie, przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże i dodaj płaską łyżeczkę cukru oraz 6-7 łyżek mąki. Wlej mleko i wymieszaj całość. Następnie przykryj miseczkę suchą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować.
  2. Kiedy rozczyn pracuje, w rondelku rozpuść masło. Pozostaw, by nieco przestygło i osiągnęło temperaturę rozczynu.
  3. Przygotuj kolejną miskę i przesiej do niej resztę mąki. Dodaj pozostały cukier, wbij jajko i delikatnie osól. Następnie ostrożnie wlewaj rozczyn i zacznij delikatnie wyrabiać ciasto. Kiedy składniki się już lekko połączą, cienką strużką wlewaj ciepłe masło. Zagnieć ciasto i przykryj miskę ściereczką. Ponownie odstaw w ciepłe miejsce, by urosło. Powinno podwoić objętość, co może zająć ok. 40 minut.
  4. Kiedy ciasto już ładnie wyrosło, przełóż je na blat lub stolnicę obsypaną mąką. Delikatnie rozwałkuj ciasto i podziel je na równe części. Następnie z każdej z nich uformuj kulkę i ponownie pozostaw do wyrośnięcia pod ściereczką. Tym razem wystarczy zaledwie kilka minut. W tym czasie zagotuj wodę w szerokim garnku.
  5. Nad garnkiem przywiąż gazę i ułóż na niej część pampuchów tak, by nie dotykały się wzajemnie. Przykryj pokrywką i paruj kluski przez ok. 10 minut, aż będą wyrośnięte i puszyste.
Więcej o: