• Link został skopiowany

Zrobisz raz i już żadne kupne nie będą ci smakować. Domownicy pokłócą się o ostatnią

Drożdżówki z owocami i kruszonką to smak dzieciństwa, który wraca co lato. Miękkie ciasto, soczyste nadzienie i chrupiąca posypka to trio, które nigdy się nie nudzi. A najlepsze w tym wszystkim? Domowa wersja zawsze wygrywa.
Jagodzianki
Fot. iStock, piotrszczepanekfotoart

Jagodzianki to klasyk, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Kiedy zaczyna się sezon na te owce, znikają szybciej niż świeże bułki. Choć można je wówczas kupić na każdym rogu, to i tak te domowe mają coś, czego nie da się kupić - smak dzieciństwa i zapach kuchni. Najważniejsze jest to, że są napakowane jagodami, a nie tylko maźnięte nadzieniem. Do tego z kilograma mąki wyjdzie taka porcja, że i sąsiedzi się załapią.

Zobacz wideo Jagodzianki na maślance - hit lata [PRZEPIS]

Przepis na jagodzianki z 1 kg mąki z kruszonką. Wyjdzie duża porcja idealna dla całej rodziny

Kiedy masz pod ręką świeże owoce i trochę więcej czasu, możesz od razu przygotować dużą blachę puszystych bułek. A jeśli zostanie kilka sztuk, spokojnie, można je zamrozić albo zjeść innego dnia. Ten przepis jest sprawdzony, prosty i naprawdę pyszny.

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej typ 500 lub 550,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masła (rozpuszczonego, ostudzonego),
  • 2 jajka,
  • żółtko,
  • 500 ml mleka (ciepłego),
  • 50 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie).

Składniki na nadzienie:

  • 700 g jagód,
  • 50-70 g cukru,
  • łyżka mąki ziemniaczanej.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki,
  • 60 g cukru,
  • 70 g zimnego masła.

Składniki dodatkowe:

  • jajko do posmarowania bułek,
  • odrobina mleka.

Prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki. Domowy smak, który pokochasz

Jeśli boisz się drożdżowego ciasta, ten przepis to świetny start. Wychodzi elastyczne, a jagodzianki pięknie wyrastają. Dzięki dużej ilości owoców i chrupiącej kruszonce każdy kęs to lato zamknięte w bułce. Idealne na piknik, do kawy lub jako przekąska do pracy.

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używasz świeżych drożdży, rozkrusz je w miseczce, dodaj 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki i kilka łyżek ciepłego mleka. Wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż się spieni. Jeśli używasz drożdży instant, możesz pominąć ten krok i dodać je od razu do mąki.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól, jajka, żółtko, ekstrakt waniliowy, zaczyn (lub drożdże instant) oraz stopniowo ciepłe mleko. Zacznij wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem. Gdy składniki się połączą, dodaj roztopione, lekko przestudzone masło i wyrabiaj przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość.
  3. W tym czasie przygotuj nadzienie. Owoce wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną, by sok nie wypływał podczas pieczenia.
  4. Wszystkie składniki kruszonki zagnieć palcami do uzyskania grudkowatej konsystencji. Wstaw do lodówki do momentu użycia.
  5. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, podziel na około 25-30 kawałków. Każdy spłaszcz w dłoniach, nałóż łyżkę jagód i dokładnie zlep brzegi, formując podłużne lub okrągłe bułki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu. Zachowaj odstępy, bo bułki urosną.
  6. Gotowe jagodzianki przykryj ściereczką i odstaw na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia.
  7. Przed pieczeniem posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka, posyp kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 18-22 minuty, aż będą złociste.
  8. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do lekkiego przestudzenia. Najlepsze są lekko ciepłe, ale i na zimno smakują świetnie.
Więcej o: