• Link został skopiowany

Na obiad, kolację i na randkę. Ten makaron jest drogą do raju. Tylko kwadrans i gotowe

Nie wiem, czy znajdę na świecie chociaż jedną osobę, która nie lubi makaronu. Możliwe, że prędzej znajdę osobę, która nie lubi owoców morza, ale mam nadzieję, że z tym przepisem się to zmieni. Dziś bowiem chcę pokazać wam przepis na szybki makaron, który masowo kradnie serca i za żadne skarby nie chce ich oddać. To chwila, ale ważne jest wino.
Makaron z krewetkami
Brent Hofacker /Shutterstock

Kwadrans roboty i miłość na całe życie, bo ten przepis to makaron miłości. Możliwe, że to nieco górnolotne określenie, ale tak jest w moim przypadku. Pierwszy raz jadłam taki makaron nad jeziorem Como i zakochałam się od pierwszego kęsa. Od tamtej pory spaghetti z krewetkami robię regularnie, a przygotowanie nie zajmuje więcej niż kwadrans. Oprócz pysznych owoców morza, suszonych pomidorów i szpinaku, ważne jest wino. To ono sprawia, że danie jest pyszne, ale nie ciężkie - nie martw się, nazajutrz nie rozboli cię głowa. 

Zobacz wideo Poczuj fuzję smaków - spaghetti z pomidorami, ricottą i oliwkami

Szybki makaron z krewetkami - przepis, który kradnie serca

Składniki:

  • ok. 500 g mrożonych krewetek,
  • 300 g makaronu spaghetti,
  • duża garść szpinaku,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 6-7 suszonych pomidorów,
  • szklanka białego wytrawnego wina,
  • sól, pieprz, szczypta oregano,
  • masło,
  • opcjonalnie: starty parmezan i płatki chili do podania.

Makaron z krewetkami - sposób wykonania:

  1. Na samym początku odstaw krewetki do rozmrożenia. Następnie obierz je ze skorupki, wykałaczką usuń ciemną nitkę na grzbiecie i osusz ręcznikiem papierowym. W międzyczasie zagotuj wodę na makaron. Ugotuj go al dente i zachowaj chochelkę wody, w której się gotował. Kiedy woda i makaron się gotują, zajmij się resztą, by nie tracić czasu.
  2. Przygotuj większą patelnię i rozgrzej na niej czubatą łyżkę masła. Kiedy masło będzie gorące, dodaj krewetki. Kiedy zaczną zmieniać kolor, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj całość przez 4-5 minut.
  3. Do krewetek dodaj szpinak oraz suszone pomidory pokrojone w dość drobną kostkę. Kiedy szpinak zmięknie, dodaj sól, pieprz i oregano. Podsmażaj, aż krewetki będą bladoróżowe. Następnie na patelnię dodaj ugotowany makaron oraz trochę wody, w której się gotował, wystarczy ok. 150 ml.
  4. Całość dokładnie wymieszaj, następnie wlej ok. 250 ml białego wina. Duś na średnim ogniu, aż większość alkoholu odparuje. Przed podaniem posyp natką pietruszki oraz startym parmezanem i dla wzmocnienia smaku płatkami chili.
Więcej o: