Śniadanie na słodko to nie tylko drożdżówki. Ten omlet sprawi, że ślinka pocieknie do kolan
Link został skopiowany
Śniadanie na słodko to nie tylko drożdżówki. Ten omlet sprawi, że ślinka pocieknie do kolan
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Lubisz śniadania na słodko? Jeśli tak, mamy coś cudownego, bo ten omlet smakuje tak, że oblizywanie palców jest jak najbardziej wskazane. Takie śniadanie serwuje się w drogich hotelach, ale ty zrobisz je bez problemu. Jak zrobić omlet po cesarsku? Inaczej niż omlet, który robisz zazwyczaj.
Brent Hofacker / Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Nasz dzisiejszy przepis możemy określić jako dwupak albo omlet dwa w jednym. Jednocześnie może być śniadaniem na słodko i deserem. Jeśli jednak już masz lekki przesyt szybkich i nudnych kanapek, jajecznicę jadasz w kółko i już ci się ulewa, postaw na tę wersję śniadania z jajkami. Przepis na omlet cesarski jest prosty, a danie wychodzi nie tylko naprawdę pyszne, lecz także pięknie i apetycznie prezentuje się na talerzu. Co jest w nim takiego wyjątkowego? Otóż nie będzie to zwykły, jajeczny placek, a pyszne, puszyste skraweczki. Jak to osiągnąć? Gdy jajko wlane na patelnie zacznie się ścinać, delikatnie mieszaj je szpatułką. Dalej szczegółowo wyjaśniamy, jak zrobić przepyszny omlet na słodko.
REKLAMA
Zobacz wideo Najlepszy przepis na śniadanie. Jajecznica i kanapki mogą się schować
Omlet cesarski - przepis na śniadanie, kolację i deser
Składniki:
3 większe jajka (w temperaturze pokojowej),
2 łyżki masła,
pół szklanki mąki pszennej niskiego typu przemiału,
pół szklanki letniego mleka,
płaska łyżeczka cukru waniliowego,
do podania: ulubiona konfitura, krem czekoladowy, świeże owoce.
Omlet cesraski - sposób wykonania:
Na początku przygotuj dwie miski i patelnię z grubym dnem. Następnie oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, możesz dodać szczyptę soli - wówczas ubiją się lepiej.
Do miski, gdzie są żółtka, wlej mleko, dodaj cukier waniliowy i przesianą mąkę. Zmiksuj całość mikserem na gładkie ciasto.
Do ciasta dodaj pianę z białek i delikatnie całość wymieszaj. Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej masło. Kiedy zacznie się pienić, usuń pianę i wlej masę na omlet.
Smaż omlet na niewielkim ogniu przez ok. 4-5 minut, następnie przerzuć go na drugą stronę i łopatką lub dwoma widelcami porwij go na kawałki. Smaż, aż każdy kawałek się zetnie. Następnie zdejmij patelnię z palnika i dodaj ulubione dodatki.