Zawsze dodaję to do placków ziemniaczanych. Są złote, chrupiące i nie ciemnieją
Link został skopiowany
Zawsze dodaję to do placków ziemniaczanych. Są złote, chrupiące i nie ciemnieją
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Placki ziemniaczane to chyba najlepszy polski comfort food. Możemy się sprzeczać, czy lepsze są na słono z różnymi sosami, czy na słodko z cukrem, placki są po prostu pyszne, koniec i kropka. Jak je zrobić, żeby były idealne niczym syn koleżanki twojej mamy? Mam na to patent godny mistrza. Do ciasta dodaj tę rzecz, a cebulkę na samym końcu. Efekt cię onieśmieli.
Nadin76 / Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Placki ziemniaczane są dobre na wszystko. Poprawiają zły humor, dodają energii i uwalniają hormony szczęścia. Placków ziemniaczanych nie da się ot tak po prostu nie lubić. Można lubić bardziej jedną wersję, inną mniej, ale placki zawsze są pyszne. Idealne placki powinny być złote i chrupiące i doskonale wiem, jak taki efekt osiągnąć. Niestety bywa tak, że masa na placki ziemniaczane ciemnieje, a placuszki po usmażeniu szybko tracą chrupkość. Jeśli chcesz pozbyć się tego problemu, wystarczy, że do masy dodasz pełną łyżkę kwaśnej śmietany, a startą cebulę dodasz do masy chwilę przed smażeniem. Soki cebulki pięknie skarmelizują się podczas smażenia, tworząc na powierzchni placków złotą skorupkę. Jest jeszcze jeden patent, by placki nie piły tłuszczu - wystarczy odrobina octu. To działa, nie zmyślam.
REKLAMA
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Złote i chrupiące. Jak zrobić idealne placki ziemniaczane?
Składniki:
1 kg ziemniaków, najlepiej mączystych,
1 większa biała cebula,
2 małe jajka,
4 łyżki mąki pszennej,
łyżka mąki ziemniaczanej,
sól do smaku,
czubata łyżka kwaśnej śmietany,
łyżka octu,
olej do smażenia.
Złote i chrupiące placki ziemniaczane - sposób wykonania:
Ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki. Możesz także zmielić je w maszynce.
Starte ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody najlepiej za pomocą ściereczki lub gazy. Wodę jednak zachowaj i poczekaj, aż skrobia osadzi się na dnie naczynia.
Do startych ziemniaków dodaj skrobię, która wytrąciła się na dnie naczynia. Dodaj także mąkę, jajka, śmietanę, ocet i sól.
Cebulę zetrzyj na tak samo drobnych oczkach tarki. Następnie wymieszaj całość i zacznij smażyć. Patelnia powinna być porządnie nagrzana, ale moc palnika nie może być zbyt wysoka.
Głęboką łyżką nakładaj na porządnie rozgrzany tłuszcz porcje ciasta na placki ziemniaczane. Smaż z obu stron, aż będą złote i chrupiące. Podawaj w swój ulubiony sposób.