• Link został skopiowany

Króla potoków doprawiam papryczką, pietruszką i smażę na maśle. "Matuchno, jakie to dobre"

Co jak co, ale z niektórych rzeczy możemy być dumni. Z najpyszniejszych serów, bigosu, pierogów i oczywiście z pysznych ryb. Jedną z najlepszych jest oczywiście król naszych rwących potoków i rzek. Pstrąga nie trzeba specjalnie zapowiadać, bo zazwyczaj jest pyszny. Ale z tym przepisem jest po prostu obłędny - delikatne mięso aromatyzują pietruszka, czosnek i cytryna, a smak podkręca chili. Będziecie lizać paluszki.
Smażone pstrągi. Pyszny przepis na obiad
Matyas Rehak /Shutterstock

Polacy wciąż jedzą stosunkowo niewiele ryb. Przegrywają one choćby z drobiem i wieprzowiną. A przecież pod nosem mamy jeden z najpyszniejszych gatunków. Wcale nie trzeba jechać w Bieszczady lub Karkonosze, żeby zjeść pysznego pstrąga. To ryba, której tak naprawdę nie potrzeba wiele, choć zwyczajny pstrąg z masłem i cytryną raczej nikogo nie zaskoczy. Jednak nasz dzisiejszy przepis na pstrąga niesie za sobą nutkę zaskoczenia i tak niesamowity smak, że dla niego porzucisz zwykłego smażonego dorsza lub łososia. Lista składników jest krótka - wystarczą świeże ryby, chili, pietruszka, czosnek i kilka przypraw. Reszta "w rękach" patelni. Kiedy pierwszy raz zrobiłam takie pstrągi na obiad, tata walczył ze sobą, żeby przy gościach nie wylizać talerza. "Matuchno przenajświętsza, jakie to dobre" - skwitował. Czemu miałabym nie wierzyć własnemu ojcu?

Zobacz wideo Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem

Pstrąg z chili, pietruszką i czosnkiem. Zakochasz się w nim jak Romeo w Julii

Składniki:

  • 4 świeże, patroszone pstrągi (wybierz niewielkie ryby, są najsmaczniejsze),
  • 2 pęczki natki pietruszki,
  • 1 cytryna,
  • 2 papryczki chili,
  • ocet winny z białego wina,
  • sól i pieprz do smaku,
  • mąka,
  • masło.

Pstrąg z chili, czosnkiem i pietruszką - sposób wykonania:

  1. Ryby umyj pod bieżącą, zimną wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Następnie wnętrze ryb dokładnie natrzyj octem winnym (około jednej solidnej łyżki octu na rybę), solą i pieprzem. Do każdego pstrąga włóż ćwierć pęczka natki (uprzednio rozgnieć natkę w rękach, by uwolniła więcej aromatu).
  2. Na patelni rozgrzej sporą ilość masła. Pstrągi dokładnie obtocz w mące i smaż na złoty kolor z obu stron. Uważaj jednak, żeby ich nie przeciągnąć - inaczej mięso się wysuszy. Dwie minuty z każdej strony na porządnie rozgrzanej patelni powinny wystarczyć.
  3. Usmażone pstrągi zdejmij z patelni i przygotuj marynatę. Drobno posiekaj chili i natkę. Do patelni z masłem dodaj dwie łyżki octu winnego, sok z cytryny, posiekaną papryczkę i natkę. Całość odrobinę podsmaż, następnie ponownie połóż pstrągi na patelni i chwilę duś w ostrej marynacie, co jakiś czas polewając je nią z wierzchu.

Takie pstrągi smakują świetnie z chrupiącą bagietką, którą można zbierać wyrazisty sos z talerza. Doskonale łączą się także z zapiekanymi ziemniakami i lekką surówką lub klasycznie - z ziemniaczanym purée i surówką z kapusty. 

Więcej o: