• Link został skopiowany

Zupa rybna z łososiem, ziemniakami i koperkiem. Na piątek nie ma lepszego obiadu

Zupa rybna nie jest na naszych stołach tak popularna, jak choćby pomidorowa i krupnik i mam nadzieję, że szybko się to zmieni. Najczęściej jadamy ją na wakacjach nad morzem kierowani ciekawością lokalnych smaków, w niektórych regionach podaje się ją na Wigilię, ale nasz dzisiejszy przepis zachęci cię do robienia zupy rybnej na co dzień. To naprawdę minimum wysiłku i maksimum smaku, a w roli głównej łosoś.
Zupa rybna
Fot. Shutterstock, freeskyline

Szukasz pomysłu na obiad na piątek, żeby smakował świetnie, był łatwy w wykonaniu i pozwolił przyjemnie zacząć weekend? Proszę bardzo - w roli głównej będzie ryba, ale tym razem nie smażona ani pieczona, a pływająca w pysznej zupie z mnóstwem warzyw. Zupa rybna z łososiem i koperkiem jest aromatyczna, a przy tym lekka i delikatna. Przepis jest bardzo łatwy, a danie smakuje jak w dobrej nadmorskiej restauracji. Bardzo ważny jest bulion, w tym wypadku warzywny. Powinien mieć sporo warzyw korzeniowych oraz koniecznie trochę lubczyku. Reszta to jedynie dodatki i śmietana. 

Zobacz wideo Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem

Zupa rybna z łososiem, ziemniakami i koperkiem. Pomysł na obiad na piątek

Składniki:

  • ok. 2 l bulionu warzywnego z dużą ilością warzyw korzeniowych oraz z lubczykiem, 
  • 700 g filetu z łososia, 
  • 3-4 ząbki czosnku, 
  • 2 niewielkie cebule, 
  • ok. 4 średnie ziemniaki, 
  • pęczek koperku, 
  • 2 małe marchewki, 
  • masło, 
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, 
  • kwaśna śmietana, 
  • opcjonalnie: sok i skórka otarta z cytryny. 

Zupa rybna z łososiem - sposób wykonania:

  1. Bulion przecedź, ugotowane warzywa możesz zapiec w piekarniku lub zrobić z ich sałatkę. Łososia pokrój w kostkę, podobnie pokrój ziemniaki, cebulę drobno posiekaj, czosnek zmiel w prasce, a marchewki pokrój w talarki. 
  2. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej czubatą łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż ziemniaki i marchewkę. Podsmażaj całość, aż warzywa się zarumienią. Następnie zawartość patelni przełóż do bulionu. 
  3. Dodaj trochę soli, pieprz oraz kilka kulek ziela angielskiego i listków laurowych. Gotuj przez 5 minut, następnie dodaj łososia, zmielony czosnek i na minimalnym ogniu gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, a łosoś niemal rozpadający się. 
  4. Dodaj posiekany koperek i zapraw zahartowaną śmietaną - wystarczą trzy łyżki. W razie potrzeby dopraw większą ilością soli i pieprzu i dla podkręcenia smaku dodaj 2-3 łyżki soku z cytryny i łyżkę otartej skórki. 

Wskazówka: Żeby dodać głębi swojej zupie, bulion możesz zrobić na korpusach ryb morskich albo słodkowodnych. W ościach, płetwach i łbach znajduje się mnóstwo smaku i "rybiego kleju", który nie tylko świetnie wpływa na kondycję skóry i włosów, lecz także stawów. 

Więcej o: