Zupa rybna z łososiem, ziemniakami i koperkiem. Na piątek nie ma lepszego obiadu
Link został skopiowany
Zupa rybna z łososiem, ziemniakami i koperkiem. Na piątek nie ma lepszego obiadu
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Zupa rybna nie jest na naszych stołach tak popularna, jak choćby pomidorowa i krupnik i mam nadzieję, że szybko się to zmieni. Najczęściej jadamy ją na wakacjach nad morzem kierowani ciekawością lokalnych smaków, w niektórych regionach podaje się ją na Wigilię, ale nasz dzisiejszy przepis zachęci cię do robienia zupy rybnej na co dzień. To naprawdę minimum wysiłku i maksimum smaku, a w roli głównej łosoś.
Fot. Shutterstock, freeskyline
REKLAMA
REKLAMA
Szukasz pomysłu na obiad na piątek, żeby smakował świetnie, był łatwy w wykonaniu i pozwolił przyjemnie zacząć weekend? Proszę bardzo - w roli głównej będzie ryba, ale tym razem nie smażona ani pieczona, a pływająca w pysznej zupie z mnóstwem warzyw. Zupa rybna z łososiem i koperkiem jest aromatyczna, a przy tym lekka i delikatna.Przepis jest bardzo łatwy, a danie smakuje jak w dobrej nadmorskiej restauracji. Bardzo ważny jest bulion, w tym wypadku warzywny. Powinien mieć sporo warzyw korzeniowych oraz koniecznie trochę lubczyku. Reszta to jedynie dodatki i śmietana.
REKLAMA
Zobacz wideo Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem
Zupa rybna z łososiem, ziemniakami i koperkiem. Pomysł na obiad na piątek
Składniki:
ok. 2 l bulionu warzywnego z dużą ilością warzyw korzeniowych oraz z lubczykiem,
700 g filetu z łososia,
3-4 ząbki czosnku,
2 niewielkie cebule,
ok. 4 średnie ziemniaki,
pęczek koperku,
2 małe marchewki,
masło,
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
kwaśna śmietana,
opcjonalnie: sok i skórka otarta z cytryny.
Zupa rybna z łososiem - sposób wykonania:
Bulion przecedź, ugotowane warzywa możesz zapiec w piekarniku lub zrobić z ich sałatkę. Łososia pokrój w kostkę, podobnie pokrój ziemniaki, cebulę drobno posiekaj, czosnek zmiel w prasce, a marchewki pokrój w talarki.
Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej czubatą łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż ziemniaki i marchewkę. Podsmażaj całość, aż warzywa się zarumienią. Następnie zawartość patelni przełóż do bulionu.
Dodaj trochę soli, pieprz oraz kilka kulek ziela angielskiego i listków laurowych. Gotuj przez 5 minut, następnie dodaj łososia, zmielony czosnek i na minimalnym ogniu gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, a łosoś niemal rozpadający się.
Dodaj posiekany koperek i zapraw zahartowaną śmietaną - wystarczą trzy łyżki. W razie potrzeby dopraw większą ilością soli i pieprzu i dla podkręcenia smaku dodaj 2-3 łyżki soku z cytryny i łyżkę otartej skórki.
Wskazówka: Żeby dodać głębi swojej zupie, bulion możesz zrobić na korpusach ryb morskich albo słodkowodnych. W ościach, płetwach i łbach znajduje się mnóstwo smaku i "rybiego kleju", który nie tylko świetnie wpływa na kondycję skóry i włosów, lecz także stawów.