• Link został skopiowany

Wzięłam sery, włożyłam do pieczarek, resztę zrobił air fryer. Nie sądziłam, że będą tak dobre

Odkąd mój mąż kupił air fryer, urządzenie jest w użyciu niemal codziennie. Najczęściej używamy go rano i jemy pyszne omlety, ale z braku czasu lub chęci do gotowania czasami stawiamy też na szybkie pałki z kurczaka z frytkami. Jednak ostatnio, przy okazji czyszczenia lodówki, w mojej głowie zrodził się przepis idealny na kolację lub domówkę ze znajomymi. Wzięłam pieczarki, trzy sery i trochę boczku. To, co z tego wyszło, to jakaś magia.
Faszerowane pieczarki z air fryera. Wyszły lepsze, niż się spodziewałam
Joanna Szumilas-Głowacka, Haps.pl

Frytkownica beztłuszczowa może nie wywróciła mojego życia o 180 stopni, ale wprowadziła pewną ciekawą odmianę i pozwoliła zaoszczędzić sporo czasu. Mój mąż uwielbia omlety z air fryera, ja wolę pałki, skrzydełka i kotlety mielone, świetnie wychodzą mi także kaszanka i wątróbka z cebulką. Ostatnio jednak zrobiłam coś, co naprawdę mnie zaskoczyło. Nie spodziewałam się, że ten kombinowany przepis wyjdzie tak dobrze, miał na celu raczej wykorzystać resztki z lodówki, by ich nie zmarnować, a nie łechtać nasze kubki smakowe, ale potrójnie serowe pieczarki z boczkiem to naprawdę sztos nad sztosy. Jak je zrobiłam? Oto przepis, którym zaskoczysz bliskich. 

Zobacz wideo Bułeczki z pieczarkową wkładką

Potrójnie serowe pieczarki z air fryera. Wyszły lepiej, niż się spodziewałam

Składniki:

  • 5 dużych pieczarek, 
  • 200 g serka topionego o smaku ziołowym, 
  • 200 g sera w typie greckiej fety, 
  • 1 kulka sera mozzarella, 
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 
  • 2 małe ząbki czosnku, 
  • 3 plastry wędzonego boczku, 
  • sól i pieprz, 
  • odrobina oliwy lub roztopionego masła.

Pieczarki z air fryera z serami i szczypiorkiem - sposób wykonania:

  • Pieczarki oczyściłam i oderwałam ogonki. Zostawiłam je na następny dzień do omleta. Następnie lekko osoliłam pieczarki i silikonowym pędzelkiem natarłam oliwą, miałam akurat oliwę z dodatkiem ziół. 
  • Do miski włożyłam serek topiony oraz serek grecki. Dodałam drobno posiekany szczypiorek, czosnek przeciśnięty przez praskę i trochę pieprzu. Dokładnie wymieszałam - pasta wyszła pyszna. 
  • Mozzarellę pokroiłam na średniej grubości plasterki, boczek z kolei w kostkę. Użyłam tylko trzech plasterków i dodałam na trzy pieczarki - mąż wolał wersję bez boczku. 
  • Pieczarki nafaszerowałam pastą z serków, następnie na wierzchu położyłam po kawałku mozzarelli i pokrojony w kostkę boczek.
  • Nafaszerowane pieczarki włożyłam do misy urządzenia, nastawiłam temperaturę 180 stopni i piekłam przez 20 minut. Przez ten czas ser się zarumienił, a boczek apetycznie podpiekł. 
Więcej o: