• Link został skopiowany

Mieszam 3 składniki, smażę i mam najlepsze placki. Mogłabym jeść codziennie

Placki wszelkiej maści to genialny wynalazek kulinarny, bo są smaczne, szybkie i proste do zrobienia. W tej kategorii zdecydowanie na czoło wysuwają się arepas, czyli placki w formie małych tortilli rodem z Ameryki Południowej. Robi się je niemal tak szybko jak jajecznicę i można podawać z czym tylko się chce.
Placki z 3 składników - arepas
Jose de Jesus Churion Del / Shutterstock

Arepa (bo tak nazywa się pojedynczy placek) to rodzaj małej tortilli, która wywodzi się z kuchni wenezuelskiej i kolumbijskiej. Bazą placków jest mąka kukurydziana, a oprócz niej potrzebne są jeszcze tylko dwa składniki: woda oraz sól. Trzeba wymieszać je w odpowiednich proporcjach, a potem tylko usmażyć na patelni i podać z ulubionymi dodatkami.

Zobacz wideo Zobacz też nasz przepis na placki z kiszonej kapusty, czyli fuczki

Choć nie wiadomo, kiedy dokładnie arepas zostały wymyślone, to udało się dowiedzieć, jak powstawała mąka, która potrzebna była do zrobienia placków. Otóż na samym początku kobiety przeżuwały kukurydzę i w taki sposób powstawało ciasto. Później zaczęto ją rozgniatać między kamieniami, a dopiero potem wymyślono specjalne narzędzie. 

Arepa przez Wenezuelczyków i Kolumbijczyków traktowana jest jak chleb. Jedzą ją na śniadania i kolacje. Można ją jeść z dodatkami i bez. 

Przepis na placki z 3 składników. Jak zrobić arepas?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 2,5 szklanki ciepłej wody,
  • łyżeczka soli,
  • olej lub oliwa do smażenia.

Sposób przygotowania:

Mąkę kukurydzianą oraz sól przesypujemy do miski i mieszamy. Stopniowo dolewamy wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto. W zależności od tego, jak wygląda jego konsystencja, możemy albo dolać wody, albo dosypać mąki. Jeżeli ciasto klei się, potrzebna jest mąka, a jeśli jest zbyt suche, więcej wody.

Zagniecione ciasto odstawiamy na około 15 minut. Potem dzielimy na kilka równych części. Z każdej robimy kulkę, którą później delikatnie spłaszczamy. Placki smażymy z obu stron przez kilka minut, aż się ładnie zarumienią. 

Z czym jeść arepas?

Południowoamerykańskie arepas można jeść na wiele sposobów. Można przygotować farsz z szarpanej wieprzowiny lub kurczaka. Do środka można włożyć również awokado. Jeśli nie jesz mięsa, arepas nadziej warzywami lub jajkami. Do tych placków tak naprawdę pasuje niemal wszystko, więc ograniczają cię tylko twoja wyobraźnia i preferencje. 

Więcej o: