Arepa (bo tak nazywa się pojedynczy placek) to rodzaj małej tortilli, która wywodzi się z kuchni wenezuelskiej i kolumbijskiej. Bazą placków jest mąka kukurydziana, a oprócz niej potrzebne są jeszcze tylko dwa składniki: woda oraz sól. Trzeba wymieszać je w odpowiednich proporcjach, a potem tylko usmażyć na patelni i podać z ulubionymi dodatkami.
Choć nie wiadomo, kiedy dokładnie arepas zostały wymyślone, to udało się dowiedzieć, jak powstawała mąka, która potrzebna była do zrobienia placków. Otóż na samym początku kobiety przeżuwały kukurydzę i w taki sposób powstawało ciasto. Później zaczęto ją rozgniatać między kamieniami, a dopiero potem wymyślono specjalne narzędzie.
Arepa przez Wenezuelczyków i Kolumbijczyków traktowana jest jak chleb. Jedzą ją na śniadania i kolacje. Można ją jeść z dodatkami i bez.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mąkę kukurydzianą oraz sól przesypujemy do miski i mieszamy. Stopniowo dolewamy wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto. W zależności od tego, jak wygląda jego konsystencja, możemy albo dolać wody, albo dosypać mąki. Jeżeli ciasto klei się, potrzebna jest mąka, a jeśli jest zbyt suche, więcej wody.
Zagniecione ciasto odstawiamy na około 15 minut. Potem dzielimy na kilka równych części. Z każdej robimy kulkę, którą później delikatnie spłaszczamy. Placki smażymy z obu stron przez kilka minut, aż się ładnie zarumienią.
Południowoamerykańskie arepas można jeść na wiele sposobów. Można przygotować farsz z szarpanej wieprzowiny lub kurczaka. Do środka można włożyć również awokado. Jeśli nie jesz mięsa, arepas nadziej warzywami lub jajkami. Do tych placków tak naprawdę pasuje niemal wszystko, więc ograniczają cię tylko twoja wyobraźnia i preferencje.