Sałatka z makaronem orzo i suszonymi pomidorami. Pyszna i lekka, bo bez majonezu
Link został skopiowany
Sałatka z makaronem orzo i suszonymi pomidorami. Pyszna i lekka, bo bez majonezu
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Najróżniejsze sałatki pojawiają się na naszych stołach z okazji świąt, posiadówek ze znajomymi, imprez, grillowania i na kolację. Oczywiście ilu Polaków, tyle ulubionych przepisów, ale ile w kółko można jeść jarzynową lub gyros? Dziś mamy przepis na sałatkę, która wprowadzi miłą odmianę i zasmakuje wszystkim miłośnikom południowych smaków. Przyda się charakterystyczny makaron.
fot. shutterstock / MSPhotographic
REKLAMA
REKLAMA
Przepisów na sałatki z makaronem jest mnóstwo i mogą pełnić rolę zarówno przystawki na imprezę, jak i obiadu lub lunchu zabieranego do pracy. Nasz dzisiejszy przepis jest uniwersalny i z pewnością pozytywnie odbiorą go miłośnicy potraw inspirowanych południowymi smakami. Będą oliwki, suszone pomidory, bazylia, szpinak oraz makaron orzo. Jedna decyzja będzie należeć do ciebie - czy wolisz dodać do sałatki kurczaka, krewetki, czy może tuńczyka.
REKLAMA
Zobacz wideo Szybki pomysł na makaron z soczystym kurczakiem po toskańsku
Sałatka z makaronem orzo i suszonymi pomidorami - idealna na kolację i do pracy
Składniki:
200 g makaronu orzo,
10 kawałków suszonych pomidorów,
10 oliwek dowolnego koloru,
150 g świeżego szpinaku,
posiekany ser feta lub pleśniowy,
2 małe ząbki czosnku,
400 g piersi z kurczaka, rozmrożonych krewetek lub 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
2 łodygi selera naciowego,
sól, pieprz, suszone oregano,
świeża bazylia,
oliwa z oliwek.
Sałatka z makaronem orzo i suszonymi pomidorami - sposób wykonania:
Zacznij od mięsnego składnika. Jeśli wybierasz kurczaka, pokrój go w kostkę, oprósz przyprawami i chwilę zamarynuj w lodówce. Następnie usmaż go na niewielkiej ilości oleju. Pozostaw do ostygnięcia. Jeśli wybierasz krewetki, oczyść je - usuń pancerzyki i wykałaczką pozbądź się nitki na grzbiecie, czyli układu trawiennego. Następnie wrzuć krewetki na rozgrzane masło i lekko je osól. Kiedy zmienią kolor i "zamkną się", zdejmij je z patelni.
Makaron wsyp na osolony wrzątek z niewielkim dodatkiem oleju lub masła. Ugotuj go al dente, ważne, żeby makaron się nie rozgotował. Następnie odcedź i pozostaw, by makaron całkowicie ostygł. W tym czasie przygotuj resztę.
Suszone pomidory pokrój w kostkę, oliwki na pół lub na ćwiartki, seler drobno posiekaj, szpinak opłucz i osusz. Listki bazylii porwij w dłoniach, a czosnek zmiel w prasce. Ser, w zależności od tekstury, pokrusz w dłoniach lub pokrój w kostkę.
Makaron włóż do miski, dodaj kurczaka, krewetki lub tuńczyka odcedzonego z zalewy. Dołóż resztę składników, dodaj pieprz i opcjonalnie niewielką ilość soli, bo zarówno oliwki, jak i suszone pomidory są słone same w sobie.
Dołóż szpinak, który warto wcześniej trochę zgnieść w rękach. Dołóż 2-3 łyżki oliwy dobrej jakości, dopraw suszonym oregano oraz bazylią. Wymieszaj i podawaj. Dodatkowo możesz skropić sokiem z cytryny.