Malinową chmurkę podaję w pucharkach. To najlepszy deser z owocami na ciepłe dni
Link został skopiowany
Malinową chmurkę podaję w pucharkach. To najlepszy deser z owocami na ciepłe dni
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Malinowa chmurka to jedno z najpyszniejszych ciast i regularnie pojawia się na wielu uroczystościach i podczas weekendowych spotkań. Kruche ciasto, galaretka z malinami, aksamitny krem i beza to połączenie, które może zawrócić w głowie, jednak to ciasto ma także jedną wadę. Wymaga czasu i dwukrotnego użycia piekarnika. Jeśli tak jak ja uwielbiasz malinową chmurkę, uproszczona wersja tego deseru z pewnością przypadnie ci do głowy. Kup malinu, poszukaj pucharków i paczki ciasteczek.
Katarina Langova /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Za oknem lat w pełni i na bazarkach i w sklepach warzywnych zaczęły pojawiać się pierwsze maliny. To zdecydowanie jedne z najpyszniejszych owoców i aż proszą się o to, żeby zrobić z nich jakiś pyszny deser. Wśród najsmaczniejszych słodkości z malinami jest oczywiście malinowa chmurka i dziś mamy przepis na deser inspirowany tym ciastem, ale dużo szybszy. Będzie idealny na długi weekend albo po prostu na upalne dni. Świetnie ochłodzi i poprawi humor, a wykonanie trwa tyle, co tężeje galaretka plus godzinka w lodówce. To zaledwie jedna piąta czasu, który potrzebny byłby na zrobienie od postaw domowej bezy i ciasta kruchego. Jak się zabrać za malinową chmurkę w pucharkach? Oto przepis na pyszny deser w sam raz na lato.
REKLAMA
Zobacz wideo Zrobiliśmy domową czekoladę. Musisz sprawdzić ten przepis
Deserki a la malinowa chmurka. Bez piekarnika i bez ceregieli
Składniki:
200 g świeżych malin,
1 galaretka malinowa,
ok. 450 ml gorącej wody,
ok. 200 g ciasteczek lub biszkoptów na spód,
250 ml śmietanki kremówki,
150 g serka mascarpone,
czubata łyżka cukru pudru,
płatki migdałowe,
opakowanie gotowych bez.
Malinowa chmurka bez czekania - sposób wykonania:
Przygotowanie tego prostego deseru zacznij od galaretki. Rozpuść ją w gorącej wodzie i odstaw to ostygnięcia. Kiedy zacznie delikatnie tężeć, ale wciąż będzie płynna, dodaj do niej oczyszczone maliny. Wstaw do lodówki, by galaretka się zsiadła.
Kiedy galaretka tężeje, przygotuj krem. Do garnka wlej porządnie schłodzoną kremówkę i ubij ją na sztywno. Następnie cały czas ubijając, dodawaj po łyżce serka mascarpone. Na koniec dodaj do smaku cukier puder.
Przygotuj pucharki lub szklanki do deserów. Na dno połóż pokruszone ciasteczka lub biszkopty (możesz wcześniej połączyć zgniecione ciasteczka z roztopionym masłem - wówczas spód deseru będzie zwarty).
Na ciasteczkowy spód wyłóż połowę porcji kremu śmietankowego i wyrównaj. Wstaw pucharki do lodówki, by masa nieco stężała, wystarczy pięć minut.
Kiedy masa stężeje, wyłóż na nią tężejącą galaretkę i przykryj resztą kremu śmietankowego. Następnie dodaj pokruszone bezy i całość udekoruj płatkami migdałowymi. Ponownie włóż do lodówki i po godzinie masz najpyszniejszy deser z malinami.