Zeszłego lata miałam dość ciężkiego jedzenia. Było gorąco, wszystko wydawało się zbyt tłuste, gorące i sycące. Nawet ukochane makarony zaczęły mnie męczyć. Chciałam czegoś lekkiego, orzeźwiającego i tak prostego, żeby dało się to złożyć z kilku składników prosto z lodówki. Przypadkiem miałam kawałek zimnego arbuza, fety, ogórka i trochę mięty. Wrzuciłam wszystko do miski, skropiłam oliwą, dodałam odrobinę cytryny… i przepadłam. To był smak idealny na takie dni - słodki, słony, chrupiący i orzeźwiający jednocześnie.
Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego
Co dodać do sałatki z arbuzem? Kilka składników z lodówki wystarczy
Bazą jest oczywiście arbuz, ale żeby sałatka miała charakter, potrzebny jest kontrast, czyli słona feta, świeży ogórek i coś aromatycznego. Wiele osób dorzuca czerwoną cebulę, miętę albo rukolę, które świetnie przełamują słodycz. Niezbędna jest też dobra oliwa i sok z limonki lub cytryny.
Składniki:
- 300 g arbuza (bez pestek),
- 100 g sera feta,
- ogórek gruntowy,
- 1/4 czerwonej cebuli,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżeczka soku z limonki lub cytryny,
- kilka listków świeżej mięty,
- szczypta soli i pieprzu (do smaku),
- opcjonalnie: łyżeczka miodu lub odrobina chilli.
Jak zrobić sałatkę z arbuza i fety? Prosto, szybko i bez długiego stania w kuchni
Ta sałatka nie wymaga ani pieczenia, ani smażenia. Wystarczy dobry nóż i parę minut wolnego czasu. Kluczem jest świeżość składników i ich odpowiednie przygotowanie. Arbuz musi być dobrze schłodzony, a feta dobrej jakości, by nie rozpadała się w dłoniach.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Arbuza obierz, usuń pestki i pokrój w średniej wielkości kostkę, ale nie za drobną, żeby nie puścił zbyt dużo soku. Ogórka również pokrój w kostkę lub cienkie półplasterki. Czerwoną cebulę posiekaj w cienkie piórka, lub kosteczkę.
- Fetę pokrój w kostkę lub delikatnie rozkrusz w palcach. Staraj się jednak nie rozgniatać jej zbyt mocno, lepiej, by kawałki były wyraźne i zachowały strukturę. Do dużej miski wrzuć arbuza, ogórka i cebulę. Skrop wszystko sokiem z limonki, dodaj oliwę i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj fetę oraz porwane liście mięty.
- Jeśli lubisz sałatki z lekkim twistem, możesz dodać odrobinę płynnego miodu albo szczyptę ostrej papryki w proszku. Całość dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku. Podawaj od razu, najlepiej mocno schłodzoną.