• Link został skopiowany

Przyniosłam sałatkę na grilla i myślałam, że nikt nawet nie spróbuje. Zjedli szybciej niż karkówkę

Jaką sałatkę można zrobić na szybko? Taką, która łączy świeżość, słodycz i lekkość w jednym kęsie, a na dodatek sprawdzi się latem. Wystarczy kilka składników, by stworzyć danie idealne na upał, piknik lub niespodziewanych gości. Przygotowanie zajmie ci chwilę.
Sałatka z arbuzem, fetą i ogórkiem
Fot. iStock, GMVozd

Zeszłego lata miałam dość ciężkiego jedzenia. Było gorąco, wszystko wydawało się zbyt tłuste, gorące i sycące. Nawet ukochane makarony zaczęły mnie męczyć. Chciałam czegoś lekkiego, orzeźwiającego i tak prostego, żeby dało się to złożyć z kilku składników prosto z lodówki. Przypadkiem miałam kawałek zimnego arbuza, fety, ogórka i trochę mięty. Wrzuciłam wszystko do miski, skropiłam oliwą, dodałam odrobinę cytryny… i przepadłam. To był smak idealny na takie dni - słodki, słony, chrupiący i orzeźwiający jednocześnie.

Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego

Co dodać do sałatki z arbuzem? Kilka składników z lodówki wystarczy

Bazą jest oczywiście arbuz, ale żeby sałatka miała charakter, potrzebny jest kontrast, czyli słona feta, świeży ogórek i coś aromatycznego. Wiele osób dorzuca czerwoną cebulę, miętę albo rukolę, które świetnie przełamują słodycz. Niezbędna jest też dobra oliwa i sok z limonki lub cytryny.

Składniki:

  • 300 g arbuza (bez pestek),
  • 100 g sera feta,
  • ogórek gruntowy,
  • 1/4 czerwonej cebuli,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżeczka soku z limonki lub cytryny,
  • kilka listków świeżej mięty,
  • szczypta soli i pieprzu (do smaku),
  • opcjonalnie: łyżeczka miodu lub odrobina chilli.

Jak zrobić sałatkę z arbuza i fety? Prosto, szybko i bez długiego stania w kuchni

Ta sałatka nie wymaga ani pieczenia, ani smażenia. Wystarczy dobry nóż i parę minut wolnego czasu. Kluczem jest świeżość składników i ich odpowiednie przygotowanie. Arbuz musi być dobrze schłodzony, a feta dobrej jakości, by nie rozpadała się w dłoniach.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Arbuza obierz, usuń pestki i pokrój w średniej wielkości kostkę, ale nie za drobną, żeby nie puścił zbyt dużo soku. Ogórka również pokrój w kostkę lub cienkie półplasterki. Czerwoną cebulę posiekaj w cienkie piórka, lub kosteczkę.
  2. Fetę pokrój w kostkę lub delikatnie rozkrusz w palcach. Staraj się jednak nie rozgniatać jej zbyt mocno, lepiej, by kawałki były wyraźne i zachowały strukturę. Do dużej miski wrzuć arbuza, ogórka i cebulę. Skrop wszystko sokiem z limonki, dodaj oliwę i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj fetę oraz porwane liście mięty.
  3. Jeśli lubisz sałatki z lekkim twistem, możesz dodać odrobinę płynnego miodu albo szczyptę ostrej papryki w proszku. Całość dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku. Podawaj od razu, najlepiej mocno schłodzoną.
Więcej o: