• Link został skopiowany

Makaron z obiadu przerabiam na najlepszą zapiekankę. Przydadzą się kurczak i dwa sery

Co zrobić z ziemniakami, które zostały z obiadu, już pisałam wiele razy. Ale co z makaronem? Odgrzewany makaron nie jest aż tak smaczny jak świeży. Można przelać go wrzątkiem i podsmażyć na patelni z jajkiem, ale to nie jest nic nadzwyczajnego. Nadzwyczajny jest jednak nasz dzisiejszy przepis na zapiekankę makaronową, która skradnie serca twojej rodziny. Sprawcami zamieszania są dwa sery. Oszalejesz na jej punkcie.
Zapiekanka makaronowa
Fot. iStock, funkybg

Jeśli by się uprzeć, to zapiekankę można zrobić prawie ze wszystkiego, ale najpewniej z różnym skutkiem. Różne zapiekanki i dania jednogarnkowe goszczą na naszych stołach wtedy, kiedy chcemy posprzątać blaty i lodówki z zalegających produktów i resztek. Dziś podpowiemy, jak najlepiej "pozbyć się" ugotowanego makaronu, który został z obiadu. Nie ważne, czy masz penne, świderki, kokardki, czy może kolanka. Wszystkie makarony sprawdzą się dobrze i będą bosko smakowały oklejone sosem z dwóch serów - delikatnej, ciągnącej mozzarelli i wyrazistego camemberta. Reszta to drobiazgi i chwila pieczenia. 

Zobacz wideo Pomysł na błyskawiczny obiad? Pieczone spaghetti

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i serami. Najlepsza na kolację

Składniki:

  • ok. 400 g mięsa z kurczaka (może być filet lub mięso z udka),
  • 400 g ugotowanego makaronu, 
  • 100-150 g świeżego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 80 g sera camembert lub innego pleśniowego (camembert nadaje się najlepiej, ponieważ jest kremowy i nie przytłoczy smakiem pozostałych składników),
  • 100 g mozzarelli,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • opcjonalnie: kilka kawałków brokułu, cukinii lub innych ulubionych warzyw,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, curry.

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i dwoma serami - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania kurczaka. Mięso pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj ulubione przyprawy w tym płaską łyżeczkę curry, dokładnie natrzyj mięso i odstaw na chwilę do lodówki. Ugotowany makaron możesz przelać wrzątkiem, jeśli po ugotowaniu i ostudzeniu lekko się posklejał.
  2. Na głębokiej patelni lub w garnku z szerokim dnem rozgrzej 2 łyżki oleju i chwilę obsmaż kurczaka. Następnie dodaj przeciśnięty czosnek oraz szpinak, a także pozostałe warzywa, jeśli ich używasz (jeśli brokuł jest surowy, należy go wcześniej obgotować). Podsmażaj, aż szpinak zwiędnie. Następnie zdejmij składniki z patelni i przełóż je do makaronu.
  3. Na patelnię, na której smażył się kurczak z warzywami, wlej śmietankę i dodaj pokrojony ser camembert oraz ok. 40 g startej mozzarelli. Dopraw pieprzem i duś chwilę, aż sery się rozpuszczą i utworzą gęsty, aksamitny sos.
  4. Do sosu przełóż pozostałe składniki razem z makaronem. Całość dokładnie wymieszaj, doprawiając do smaku solą, ostrą i słodką papryką. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i wierzch posyp resztą startej mozzarelli. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Zapiekankę piecz przez ok. 15-20 minut. Podawaj, kiedy lekko ostygnie. 
Więcej o: