• Link został skopiowany

Na patelni rosną jak szalone i są mięciuteńkie. Japońskie naleśniki to hit na śniadanie

Dziś mamy przepis, który zawróci w głowie wszystkim, którzy lubią śniadania i podwieczorki na słodko. Przecież wszyscy kochamy naleśniki, wszyscy też kochamy racuszki. Ten przepis łączy jedno i drugie w idealną i puszystą całość. Jak zrobić naleśniki japońskie? Dużo łatwiej niż myślisz.
Naleśniki japońskie. Zdj. ilustracyjne
fot. nymphoenix / shutterstock.com

Naleśniki po japońsku to ten sam wymiar puszystości, co malutkie kociątko lub dziecięcy kocyk. Jednak jeśli myślimy o puszystych naleśnikach, przychodzą nam do głowy raczej amerykańskie pancakes, które przy naleśnikach japońskich wypadają co najmniej cienko i płasko. Jak zrobić te kultowe placuszki? To banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. Bardzo ważna jest piana z białek - musi być sztywna jak atmosfera po wyborach. No i patelnia - taka płaska bez wyższych rantów jak do typowych naleśników nie będzie najlepszym wyborem. 

Zobacz wideo Pistacjowe naleśniki na maślance. Lepszych ze świecą szukać

Naleśniki japońskie. Tak puszystych i mięciutkich jeszcze nie jedliście

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału,
  • 60 ml letniego mleka,
  • ok. 30 g roztopionego masła,
  • 3 średnie żółtka,
  • 15 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii,
  • piana: 6 białek, 60 g cukru, szczypta soli.

Naleśniki japońskie - sposób wykonania:

  1. Zacznij od zrobienia piany z białek. Wlej je do czystej, suchej miski, dodaj szczyptę soli i mikserem na wysokich obrotach ubij na sztywno. Następnie stopniowo dodawaj cukier i miksuj do momentu, aż piana zacznie się błyszczeć.
  2. Do kolejnej miski wlej żółtka, dodaj mleko, masło oraz cukier i wanilię. Zmiksuj całość i dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie zmiksuj, ale tylko do momentu połączenia się składników.
  3. Do ciasta stopniowo dodawaj pianę z białek i delikatnie mieszaj, by piana nie straciła swojej konsystencji.
  4. Przygotuj patelnię, najlepiej głęboką, i lekko ją natłuść, np. olejem lub masłem klarowanym. Głęboką łyżką nakładaj na gorącą patelnię porcje ciasta na naleśniki i smaż na wolnym ogniu pod przykryciem, by placuszki urosły i dopiekły się w środku.
Więcej o: