• Link został skopiowany

Zrobiłam domową musztardę i byłam w szoku, jakie to łatwe. Gęsta, ostra, idealna do karkówki

Jeśli chodzi o ulubione sosy Polaków, śmiało możemy wymienić "świętą trójkę". Są to oczywiście ketchup, majonez i, rzecz jasna, musztarda. Próżno szukać polskiej lodówki, w której nie ma tych produktów i, co ciekawe, wcale nie trzeba ich kupować. Z racji tego, że sezon grillowy trwa w najlepsze, postanowiłam sama zrobić najlepszy sos do kiełbasek i karkówki. Jak wyszła mi domowa musztarda? Wniosek mam jeden.
Zrobiłam domową musztardę
Aleksandra Wiśniewska, Haps.pl

Każdy kawaler, każda gospodyni, student, panna na wydaniu, dosłownie każdy na pewno ma w lodówce musztardę. To bardziej niż pewne - może nie być domowej zupy, świeżych warzyw, jajek, ale musztarda musi być. To pyszny i uniwersalny dodatek do kanapek, mięs na zimno, lubianych parówek czy frankfurterek. Bywa także świetnym dodatkiem do zup i sosów, sałatek i oczywiście pyszności z grilla.

Ja bardzo lubię musztardę, lubię też gotować i próbować nowych przepisów i postanowiłam sprawdzić, czy domowa musztarda jest lepsza, gorsza, czy taka sama jak musztarda ze sklepu. Wniosek? Jest lepsza i to z dwóch powodów. Po pierwsze - smakuje świetnie. Po drugie - ten smak możemy dowolnie modyfikować dodatkami, zmieniać proporcje i konsystencję. Zobacz, jak poradziłam sobie z domową musztardą i przestań w kółko kupować ją w sklepie.

Zobacz wideo Dużo lepsza niż sklepowa. Tak zrobisz domową musztardę

Zrobiłam domową musztardę. To tak łatwe, że trudniej wybrać się do sklepu

Składniki:

  • 150 g nasion gorczycy (ja użyłam gorczycy białej, ale możesz pomieszać białą i ciemną), 
  • 150 ml zimnej wody, 
  • ok. 50 ml octu jabłkowego (możesz dać mniej, jeśli wolisz łagodniejszy smak), 
  • 3 łyżki oleju lub oliwy, 
  • 1 niewielki ząbek czosnku, 
  • łyżeczka soli, 
  • płaska łyżeczka cukru, 
  • opcjonalnie: łyżeczka miodu lub chrzanu. 

Domowa musztarda - sposób wykonania:

  1. Białą gorczycę wsyp do miski, zalej zimną wodą i dodaj ocet jabłkowy. Wymieszaj i odstaw na całą noc, by gorczyca wchłonęła całą wodę. 
  2. Następnego dnia przygotuj wysokie naczynie, blender i resztę dodatków. Do naczynia przełóż namoczoną gorczycę. Dodaj olej lub oliwę, sól, cukier i czosnek, a także miód lub chrzan, jeśli chcesz dodać swojej musztardzie smaku. 
  3. Blenderem na wysokich obrotach całość zmiksuj na papkę. Miksuj do momentu, aż uzyskasz ulubioną konsystencję - ja wolę, kiedy ziarenka gorczycy są lekko wyczuwalne, jeśli jednak wolisz gładką, kremową musztardę, wydłuż czas blendowania
  4. Gotową musztardę przełóż do słoiczków i szczelnie zakręć. Przechowuj w lodówce przez tydzień od momentu przygotowania. 

Moja musztarda wyszła gęsta, lekko ostra i wyrazista. Jednak jeśli chcesz, by twoja była nieco rzadsza i dobra np. do sałatek lub sosów, gorczycę namocz w 200 ml wody. Możesz także podkręcić smak bardziej nieoczywistymi dodatkami. Dorzuć kilka oliwek, kaparów lub suszone pomidory, a zamiast octu jabłkowego dodaj np. ocet różany. Pamiętaj, że przepis to jedynie drogowskaz, a gotowanie powinno być podróżą pełną przygód. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: