• Link został skopiowany

Ciotka Wiesia zawsze robi je hurtowo. Domowe suszone pomidory lepsze niż z targu w Toskanii

Jak zrobić suszone pomidory w słoikach? Spróbuj raz, a na dobre pożegnasz się z kupnymi przetworami. Te domowe są pełne słońca, aromatu i smaku, którego nie jest w stanie wydobyć żadna fabryka. W dodatku zrobisz je bez specjalnego sprzętu. Wystarczy piekarnik, słoiki i chwila cierpliwości.
Suszone pomidory
Fot. intek1/ iStock

Suszone pomidory na dobre zadomowiły się w polskich kuchniach. Uwielbiamy dodawać je do makaronów, sałatek, kanapek, a nawet domowej pizzy. Trudno się dziwić, są intensywne w smaku, aromatyczne i wyjątkowo uniwersalne. Warto jednak przygotować je samodzielnie, bo wtedy mamy pełną kontrolę nad każdym składnikiem. A że dobry przepis to podstawa, mam dla ciebie recepturę ciotki Wiesi, która w starciu z suszonymi pomidorami mogłaby zdobyć olimpijskie złoto.

Zobacz wideo Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?

Jak zrobić suszone pomidory w zalewie z oleju? Domowa wersja bije sklepowe na głowę

Ciocia Wiesia zawsze powtarza, że nie każdy pomidor sprawdzi się przy suszeniu. Tu liczy się konkretna jakość owoców. Najlepiej wybierać odmiany o zwartej, mięsistej strukturze i minimalnej ilości soku. Dzięki temu nie rozpadną się podczas obróbki i zachowają intensywny smak. Warto więc postawić na odmiany lima, śliwkowe oraz kultowe San Marzano. To właśnie one najczęściej trafiają do słoików włoskich gospodyń. Udało ci się zdobyć odpowiednie pomidory? Możemy przejść do składników. 

Składniki na 8 słoiczków o pojemności 200 ml:

  • 3 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów,
  • 10 ząbków czosnku,
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku,
  • sól morska,
  • 300 ml oleju z pestek winogron,
  • opcjonalnie: suszone oregano, bazylia, płatki chili.
Suszone pomidory
Suszone pomidoryFot. Gabriel Bach/ iStock

Jak zrobić dobre suszone pomidory? Nie jest to trudne zadanie

Zanim zabierzesz się za pomidory, zadbaj o słoiki. W końcu to one będą przechowywać smak lata aż do zimy. Najważniejsze jest ich dokładne wyparzenie. Umyte naczynia wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i pozostaw na 15 minut. Pokrywki natomiast zagotuj we wrzątku przez kilka minut. Gdy wszystko będzie wysterylizowane i gotowe, możesz zacząć przygotowywanie przetworów

  1. Umyj i dokładnie osusz pomidory. Możesz rozłożyć je na czystej ściereczce lub ręczniku papierowym. Im mniej wilgoci zostanie na skórce, tym lepiej owoce będą się suszyć.
  2. Przekrój każdy pomidor na połówki, a większe okazy podziel na ćwiartki. Następnie dokładnie usuń gniazda nasienne.
  3. Wyłóż pomidory na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układaj je skórką do dołu, a zachowasz ich kształt i zapobiegniesz przywieraniu.
  4. Delikatnie oprósz owoce solą oraz ulubionymi ziołami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 100-120 stopni z termoobiegiem.
  5. Susz pomidory przez 3-4 godziny, uchylając lekko drzwiczki piekarnika, by umożliwić ucieczkę pary. Gotowe powinny być elastyczne, lekko pomarszczone i suche, ale nie przypieczone.
  6. Przełóż je do wcześniej wyparzonych słoików. Do każdego dodaj kilka plasterków czosnku i gałązkę świeżych ziół.
  7. Całość zalej gorącym olejem tak, by całkowicie przykrył pomidory. To zabezpieczy je przed pleśnią i przedłuży trwałość przetworów.
  8. Zakręć szczelnie słoiki i odstaw je do góry dnem na 30-40 minut. Dzięki temu lepiej się zawekują. Po ostygnięciu przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu, nawet przez kilkanaście miesięcy.

Czy robisz domowe przetwory na zimę? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: