Bób wiele osób hołubi za jego smak, ale nie każdy wie, że dostarcza nam też cennych składników odżywczych. Ma dużo błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy, wspiera jelita i sprawia, że przez dłuższy czas po spożyciu będziemy odczuwać sytość. Dostarcza też organizmowi flawonoidy i fitosterole, które działają przeciwutleniająco. Bób to również skarbnica witamin z grupy B, w tym niacyny, która wspiera "dobry" cholesterol, a walczy z tym "złym". Znajdziesz w nim sporo kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju nowych komórek, w tym również zdrowych czerwonych krwinek, co pomaga zapobiegać anemii.
Skoro bób jest tak cenny, warto włączyć go do swojej diety. Aby jednak nam się nie znudził, zachęcamy, by jeść go nie tylko po ugotowaniu jako przekąskę. Świetnie sprawdzi się też jako składnik innych dań, np. frittaty z ziemniakami i szpinakiem. Taki przepis na bób w notesie to prawdziwy skarb.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Bób ugotuj w posolonej wodzie, a gdy wystygnie, obierz z łupin. Łupin nie wyrzucaj, możesz później zrobić z nich pyszne chipsy. Ziemniaki ugotuj i pokrój w plastry.
Białka oddziel od żółtek i do żółtek dodaj wyłuskany bób oraz pokrojone ziemniaki. Dołóż świeże liście szpinaku oraz drobno posiekany szczypiorek i wszystko dokładnie wymieszaj. Potem przeciśnij czosnek przez praskę, a cebulę drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników. Znów wymieszaj.
W innym naczyniu ubij białka na sztywną pianę. Przełóż ją do miski z warzywami i ostrożnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano i ponownie zamieszaj zawartość naczynia.
Tortownicę posmaruj cienką warstwą oliwy. Przełóż do niej wymieszaną wcześniej masę na frittatę. Piecz w 180 stopniach przez około 25 do 30 minut. Frittata z bobem powinna się w tym czasie ładnie zarumienić. Przed podaniem posyp wierzch pokruszoną fetą.