• Link został skopiowany

Pulchne ciasto z porzeczkami i maślaną kruszonką. Obezwładniająco pyszne

Letnie desery to coś, na co chyba najbardziej czekamy przez cały rok. Czekoladowe tarty są pyszne, ciasta dyniowe i mazurki też, ale to ciasta z owcami sprężyste jak gąbka i słodkie jak lenistwo w poniedziałek są prawdziwymi władcami tego świata. Ciągle jednak robimy je z truskawkami, malinami i śliwkami. Pora na lekką odmianę - ciasto z porzeczkami i z kruszonką tak maślaną, że aż odbierze ci mowę.
Ciasto z porzeczkami i kruszonką
MShev / Shutterstock

To ciasto z porzeczkami to prawdziwy letni comfort food. Otula smakiem jak miękki kocyk lub ramiona ukochanej babci, która robiła nam racuchy i pierogi z serem. Jest pulchne, puszyste i cudownie maślane dzięki kruszonce z waniliowym akcentem. Na dodatek intensywnie kwaśny smak porzeczek zostaje idealnie zbalansowany przez słodkie dodatki, przez co trudno poprzestać na jednym kawałku.

Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem. Idealny letni deser

Do ciasta możesz użyć zarówno czerwonych, jak i czarnych porzeczek lub wymieszać oba rodzaje. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by użyć różnych owoców jagodowych.

Przepis na ciasto z porzeczkami i kruszonką

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 150 g cukru pudru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • 400 g porzeczek czerwonych lub czarnych.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 80 g cukru,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią lub ziarenka wanilii,
  • odrobina soli.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od zrobienia kruszonki. Zimne masło kroimy na kawałki, przekładamy do naczynia. Dodajemy mąkę, oba cukry oraz sól. Miksujemy, aż powstaną grudki lub rozcieramy składniki palcami. Miskę z kruszonką na czas przygotowywania ciasta chowamy do lodówki.

Teraz przygotowujemy owoce. Opłukujemy je pod letnią, bieżącą wodą i odsączamy. Odrywamy ogonki. Zmiękczone masło ubijamy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Następnie po kolei dodajemy do niej jajka, po każdym miksując do połączenia się składników.

W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem. Przesypujemy ją do masy maślano-jajecznej, ale nie przestajemy miksować składników. Gdy całość dokładnie się połączy i nie będzie widać żadnych grudek, możemy przelać ciasto do tortownicy (o średnicy 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy porzeczki, a owoce obficie posypujemy kruszonką. Ciasto z porzeczkami pieczemy przez ok. 60 minut w 180 stopniach. Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze lekko ciepłe.

Więcej o: