To ciasto z porzeczkami to prawdziwy letni comfort food. Otula smakiem jak miękki kocyk lub ramiona ukochanej babci, która robiła nam racuchy i pierogi z serem. Jest pulchne, puszyste i cudownie maślane dzięki kruszonce z waniliowym akcentem. Na dodatek intensywnie kwaśny smak porzeczek zostaje idealnie zbalansowany przez słodkie dodatki, przez co trudno poprzestać na jednym kawałku.
Do ciasta możesz użyć zarówno czerwonych, jak i czarnych porzeczek lub wymieszać oba rodzaje. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by użyć różnych owoców jagodowych.
Składniki na ciasto:
Składniki na kruszonkę:
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od zrobienia kruszonki. Zimne masło kroimy na kawałki, przekładamy do naczynia. Dodajemy mąkę, oba cukry oraz sól. Miksujemy, aż powstaną grudki lub rozcieramy składniki palcami. Miskę z kruszonką na czas przygotowywania ciasta chowamy do lodówki.
Teraz przygotowujemy owoce. Opłukujemy je pod letnią, bieżącą wodą i odsączamy. Odrywamy ogonki. Zmiękczone masło ubijamy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Następnie po kolei dodajemy do niej jajka, po każdym miksując do połączenia się składników.
W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem. Przesypujemy ją do masy maślano-jajecznej, ale nie przestajemy miksować składników. Gdy całość dokładnie się połączy i nie będzie widać żadnych grudek, możemy przelać ciasto do tortownicy (o średnicy 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy porzeczki, a owoce obficie posypujemy kruszonką. Ciasto z porzeczkami pieczemy przez ok. 60 minut w 180 stopniach. Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze lekko ciepłe.