• Link został skopiowany

Przepis na gofry najprostszy z możliwych. Tu nie ma żadnych czarów, ale pamiętaj o jednym

Wyobraź sobie: słońce, plaża, szum fal i buzia umorusana pysznym, chrupiącym w środku i mięciutkim wewnątrz gofrem, kupionym w budce na deptaku. Zaburczało w brzuchu, prawda? Mamy jednak dobrą wiadomość - nie musisz jechać nad morze (w ogóle nie musisz nigdzie jechać), żeby zjeść najpyszniejsze gofry. Mamy prosty przepis, który nie zawodzi i nie sprawia problemu. Pamiętaj tylko o jednej rzeczy - chodzi o czas.
Domowe gofry - lepsze niż z budki nad morzem
nhami8 /Shutterstock

Gofry to jedne z takich dań, które nie idą w boczki, a prosto do serca. To chyba najlepszy comfort food świata i nie ma chyba nikogo, kto ot tak po prostu ich nie lubi. Są idealne na słodkie śniadanie, lunch do pracy i podwieczorek pocieszający po ciężkim dniu. Kiedy byłam mała, mama zawsze robiła mi gofry w nagrodę za dobre stopnie, a z racji tego, że zaczynają się wakacje, to najlepszy moment, by powrócić do smaków dzieciństwa. Ten przepis na gofry jest najprostszy - zero sekretnych dodatków, zero trików szefa kuchni - tylko zwykłe składniki, dobra gofrownica i czas. Właśnie czas odgrywa tu ważną rolę, bowiem miskę z gotowym ciastem na gofry warto odłożyć na kwadrans do "odpoczęcia". Czemu to ważne? Wówczas gluten zawarty w mące spęcznieje i lepiej zwiąże masę. Dzięki temu gofry będą chrupiące na zewnątrz i bardzo delikatne, mięciutkie i puszyste w środku. 

Zobacz wideo Gofry z cukinii - pyszna wariacja na temat wakacyjnego przysmaku

Najłatwiejszy przepis na gofry. Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku

Składniki:

  • 250 ml mleka,
  • 1 pełna szklanka mąki pszennej (typ 500 lub 450).
  • 1 większe jajko,
  • ok. 40 ml roztopionego masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • płaska łyżka cukru waniliowego,
  • sól drobnoziarnista,
  • ulubione dodatki do podania.

Klasyczne gofry - sposób wykonania:

  1. Zadbaj o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Z lodówki wcześniej wyjmij mleko, jajko, jeśli je tam przechowujesz, i rozpuść masło.
  2. Przygotuj większą miskę i przesiej do niej mąkę pszenną. Następnie dodaj sól (wystarczy zaledwie pół łyżeczki), oba cukry i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj.
  3. Do suchych składników wlej mleko, dodaj jajko i zacznij miksować. Na sam koniec dodaj roztopione masło.
  4. Kiedy uzyskasz już jednolite, nieco gęste ciasto, miskę odłóż na kilkanaście minut, by "odpoczęło". Wystarczy kwadrans, by gluten zaczął "działać".
  5. Blaszki gofrownicy lekko natłuść masłem lub olejem i porządnie rozgrzej. Następnie chochelką nakładaj porcje ciasta na gofry, zamknij szczelnie gofrownicę i w zależności od jej mocy smaż gofry przez 3-5 minut, aż będą złote i apetyczne.
Więcej o: