• Link został skopiowany

Moja pasta jajeczna jest najlepsza na świecie. Dodaję dwa składniki, które są w każdej lodówce

Chyba nie znajdę wśród was nikogo, kto nie przepada za smarowidłami na kanapki. Wśród pasztetów, paprykarzy, smalczyków, past twarogowych i rybnych króluje ona - pasta jajeczna. Jak ją zrobić? Opcji na jej wykonanie jest co najmniej kilka, ale żadna nie jest tak pyszna, kremowa i wyrazista, jak ta. Wystarczą dwa składniki z lodówki, ale nie przesadź z ilością.
Pasta jajeczna - pyszny dodatek do kanapek
istetiana /Shutterstock

Kanapki są najczęstszym śniadaniowym, ale także lunchowym i kolacyjnym wyborem Polaków i nie ma się co dziwić. Robi się je szybko, a różnych wersji i kombinacji nie ma końca. Jedną z ulubionych opcji kanapkowych, są te z pastą jajeczną. Podstawowy przepis to ugotowane na twardo, rozgniecione lub zmielone jajka z majonezem. Można dodawać do nich mnóstwo najróżniejszych dodatków, jednak ja jakiś czas temu postanowiłam dodać mojej paście nieco charakteru. Nie gniotłam szprotek, nie ścierałam rzodkiewki, otworzyłam dwa słoiczki z lodówki i dodałam po łyżeczce. Kto by się spodziewał, że pasta jajeczna z chrzanem i musztardą będzie taka pyszna? 

Zobacz wideo Nietypowa pasta na kanapki. Sklepowe gotowce to jakaś pomyłka

Pasta jajeczna z charakterem. Wystarczy po łyżeczce składników z lodówki

Składniki:

  • 6 jajek na twardo,
  • 1 cebula dymka ze szczypiorem,
  • płaska łyżeczka chrzanu,
  • czubata łyżeczka musztardy, ja miałam sarepską,
  • majonez,
  • sól i pieprz do smaku, 
  • opcjonalnie jeden większy ogórek kiszony starty na tarce. 

Pasta jajeczna z musztardą i chrzanem - sposób wykonania:

  1. Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Włóż je do zimnej wody i włącz średnią moc palnika. Od zagotowania gotuj przez 7 minut. Żeby jajka nie pękły i nie rozlały się podczas gotowania, możesz do wody dolać łyżkę octu.
  2. Ugotowane jajka włóż do zimnej wody i poczekaj kilka minut, aż ostygną. Następnie obierz je i pokrój lub rozdrobnij w malakserze. Możesz także rozgnieść widelcem lub specjalną kratką do jajek - jak ci wygodniej. Następnie przełóż do miski.
  3. Dymkę dość drobno posiekaj i jeśli chcesz dodać ogórek kiszony, zetrzyj go na tarce i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym. Następnie dodaj do jajek. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Dodaj dwie łyżki majonezu, chrzan i musztardę i całość wymieszaj. W razie potrzeby dołóż więcej chrzanu lub musztardy, jeśli wolisz bardziej wyrazisty smak pasty.
Więcej o: