Zamiast zwykłych korniszonów robię ogórki watykańskie. Są lepsze, a jeden dodatek zaskakuje
Link został skopiowany
Zamiast zwykłych korniszonów robię ogórki watykańskie. Są lepsze, a jeden dodatek zaskakuje
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Sezon na przetwory właśnie wystartował i nasze kuchnie przez najbliższe tygodnie będą tonąć w słoikach i słoiczkach. Najczęściej przerabiamy ogórki, więc przepisów na przetwory z ogórków jest multum. Jeśli jednak ciągle robisz tylko kiszone i konserwowe, czas zaprosić do swojej spiżarni zupełnie nowe ogórki. Nie zdziw się jednak, kiedy na liście składników zobaczysz coś, co z uporem wydłubujesz z sernika.
Fot. iStock/ddsign_stock
REKLAMA
REKLAMA
Dziś mamy dla ciebie przepis, który zachwyci wszystkich miłośników marynowanych ogórków. Nie będą to zwyczajne korniszony, nie będą to także pikantne krokodylki ani ogórki w musztardzie. W naszym przepisie delikatna kwasowość przenika się ze słodyczą nietypowego składnika. Ogórki po watykańsku niewiele mają wspólnego ze Stolicą Apostolską, ale ich smak jest nie mniej boski. Dawno temu moja ciocia dała mi ten przepis i byłam w szoku, że ogórki z rodzynkami mogą być aż tak pyszne. Warto wypróbować ten przepis, bo to zakąska pierwsza klasa. Wiem, co mówię, a w zasadzie - piszę.
REKLAMA
Zobacz wideo Nowoczesna mizeria bez śmietany. Tak robią ją millenialsi
Ogórki po watykańsku. Nietypowy składnik zapewni iście boski smak
Przygotuj:
2 kg niewielkich, świeżych gruntowych ogórków,
Składniki na zalewę:
2 szklanki wody,
3/4 szklanki octu spirytusowego,
ok. 300 g cukru,
3 łyżki soli.
Dodatkowo do każdego słoika:
2 ząbki czosnku, można je zgnieść,
gałązka kopru,
2 listki laurowe,
ok. 20-25 rodzynek,
łyżeczka pieprzu ziarnistego.
Ogórki po watykańsku - sposób wykonania:
Zacznij od bardzo ważnej rzeczy i pamiętaj o niej podczas robienia wszystkich przetworów z ogórków. Ogórki oczyść i włóż do miski z zimną wodą, by wchłonęły utraconą wodę. To szczególnie ważne przy ogórkach kupowanych w sklepie, co do których nie wiadomo, kiedy były zrywane. Dzięki wymoczeniu będą chrupiące.
Kiedy ogórki się moczą, zajmij się słoikami. Porządnie wyparz słoiki i zakrętki, następnie pozostaw do wyschnięcia lub dokładnie wytrzyj czystą ściereczką.
Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, sól i cukier. Wymieszaj i zagotuj na wolnym ogniu. Ważne, żeby cukier w całości się rozpuścił.
Na dno każdego słoika włóż odpowiednią ilość przypraw, nie zapomnij o rodzynkach. Następnie zacznij wkładać ogórki. Tutaj masz dwie opcje - możesz wkładać ogórki w całości lub pokroić je wzdłuż na pół, lub ćwierć. Możesz pokroić także w grubsze kawałki.
Słoiki z ogórkami zalej gorącą zalewą tak, by w całości je przykrywała. Następnie szczelnie zakręć słoiki i włóż je do dużego garnka (dno garnka wyłóż ściereczką).
Następnie zalej wodą do poziomu ok. 3/4 wysokości i zagotuj na wolnym ogniu. Pasteryzuj przez ok. 5 minut od momentu zagotowania i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie przenieś w chłodne i suche miejsce.