Chcesz zjeść dziś coś pysznego, ale czas lub energia nie pozwalają ci na przygotowanie wymyślnego dania, a może masz dość jedzenia w kółko pomidorowej lub ogórkowej? Mamy świetny przepis, który oczaruje i ciebie, i całą twoją rodzinę. Ten makaron z łososiem w kremowym sosie będzie gotowy zanim się obejrzysz, a z talerzy zniknie jeszcze szybciej. Na piątek jak znalazł - jeśli lubisz tego dnia przyswoić pyszną rybkę, łosoś w tym towarzystwie z całą pewnością sprosta twoim oczekiwaniom. Weź jeszcze szpinak, cebulkę, śmietankę i przyprawy.
Zobacz wideo Wszyscy je wyrzucają, a to błąd. Z końcówek szparagów zrobisz najlepszą zupę
Szybki makaron z łososiem w kremowym w sosie. Idealny obiad na piątek
Składniki:
- 500 g filetu z łososia bez skóry,
- garść świeżego szpinaku,
- ok. 250 ml śmietanki 30 proc.,
- ok. 50 g serka śmietankowego typu philadelphia,
- 1 cebula,
- 2 niewielkie ząbki czosnku,
- 1 cytryna,
- pół pęczka koperku,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
- 300 g ulubionego makaronu.
Makaron z łososiem i szpinakiem w kremowym sosie - sposób wykonania:
- Łososia pokrój w kostkę. W większym garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną oleju. Kiedy zawrze, wrzuć makaron i ugotuj go al dente. Następnie odcedź, możesz dodatkowo zachować pół szklanki wody z makaronu - może ci się przydać, jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty.
- Na patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć posiekaną cebulę. Kiedy zacznie się szklić, dodaj łososia i drobno posiekany czosnek. Smaż przez chwilę, a kiedy łosoś zacznie się ścinać, dołóż opłukany szpinak.
- Smaż na umiarkowanej mocy palnika, a kiedy szpinak już lekko zwiędnie, dodaj serek philadelphia, zalej całość śmietanką, dopraw solą, pieprzem, dodaj 2 łyżki soku z cytryny i łyżeczkę otartej skórki.
- Na koniec dodaj posiekany koperek i ugotowany makaron. Wymieszaj i duś całość, aż sos zrobi się kremowy. Podawaj od razu i czekaj na pochwały.
Wskazówka: W tym przepisie podałam łososia, jednak świetnie sprawdzą się także inne ryby. Smacznym wyborem będą dorsz, morszczuk albo miruna. Mają nieco delikatniejsze i chudsze mięso, więc podczas smażenia i mieszania kawałki mogą się rozpadać. Możesz użyć także krewetek albo kalmarów - kupisz je w każdym większym markecie lub sklepie rybnym.