• Link został skopiowany

Latem wypatruję ich na targu, by zrobić to ciasto. Jest jednocześnie kwaśne i słodkie

Co można zrobić z agrestem? Niestety często przegrywa z truskawkami i malinami, ale zupełnie niesłusznie. Wystarczy spojrzeć na letnie desery, by zrozumieć, że to owoc o ogromnym potencjale. Kruche ciasto z bezą to tylko jedna z pysznych możliwości.
Ciasto agrestowe
Fot. iStock, MamaMiaPL

Agrest to smak dzieciństwa. Kwaśna nuta doskonale przełamuje słodycz deserów i sprawia, że każdy kęs jest doceniany. Pamiętam, jak w lipcu krzaki w ogrodzie u dziadków uginały się od zielonych owoców. W kuchni pachniało właśnie tym ciastem - z chrupiącym spodem, kwaskowatym środkiem i złotą bezą na wierzchu. Dziś to jeden z moich ulubionych wypieków, który przygotowuję zawsze, gdy tylko owoc zaczyna dojrzewać.

Zobacz wideo Ciągle się śpieszysz? Dopada cię stres? Jedz agrest

Co dobrze komponuje się z agrestem? Beza i wanilia to duet, który nie zawodzi

Agrest ma wyrazisty, lekko kwaskowaty smak, dlatego idealnie komponuje się ze słodkimi dodatkami. Najczęściej zestawia się go z ubitą bezą, która dodaje ciastu puszystości. Równie dobrze wypada w towarzystwie wanilii, białej czekolady czy kruszonki z dodatkiem migdałów. 

Składniki na spód:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • żółtko,
  • łyżka zimnej wody.

Składniki na masę owocową:

  • 500 g świeżego agrestu,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Składniki na bezę:

  • 3 białka,
  • 150 g drobnego cukru,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • kilka kropel soku z cytryny.

Kruche ciasto z agrestem. Idealne na lato, zachwyca smakiem i wyglądem

To ciasto jest idealne na piknik, spotkanie z rodziną lub leniwe popołudnie z kawą. Jego przygotowanie nie jest trudne, choć wymaga chwili cierpliwości. Efekt? Znika ze stołu szybciej, niż się spodziewasz.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj kruche ciasto. Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, cukier puder i żółtko. Zagnieć wszystko, jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj łyżkę zimnej wody. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę (ok. 24 cm). Nakłuj widelcem i piecz przez 15 minut, aż lekko się zezłoci.
  3. Umyj i oczyść owoce z końcówek. Wymieszaj je z cukrem, ekstraktem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Wyłóż równomiernie na podpieczony spód.
  4. Białka ubijaj na sztywno z odrobiną soli, dodając po trochu cukier. Gdy masa będzie lśniąca, dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Delikatnie rozprowadź na warstwie owoców.
  5. Piecz całość przez ok. 30 minut w 160°C, aż beza się zarumieni, a agrest będzie lekko się rozpływał. Ciasto najlepiej smakuje tego samego dnia, gdy beza jest jeszcze chrupiąca, a owoce świeże.
Więcej o: