• Link został skopiowany

Na kolację podaję kolorowe spring rollsy. Są niskokaloryczne i bardzo pyszne

Zastanawiasz się, co zrobić na kolację lub spotkanie ze znajomymi, a zwykłe kanapki i sałatki wieją już nudą? Mamy świetny przepis, który najpierw uwodzi kolorami, a później smakiem. Weź konkretny papier i te składniki, które najbardziej lubisz.
Spring rolls - idealne na kolację lub przekąskę
DaDa Leee /Shutterstock

Idealna przekąska ma nie tylko świetnie smakować, lecz także zaskakiwać i samym wyglądem zachęcać do pałaszowania. Takie właśnie są spring rollsy, czyli pyszne, lekkie zawijaski, które doskonale znane są miłośnikom kuchni azjatyckiej. Wersji spring rollsów jest cała masa, ale dziś skupimy się na takiej, która przypadnie do gustu większości. Musisz zdecydować tylko, czy wolisz grillowanego kurczaka, czy łososia. 

Zobacz wideo Naleśniki szpinakowe z łososiem wędzonym

Spring rolls - kolorowe zawijaski idealne na kolację i piknik

Składniki:

  • ok. 10-12 arkuszy papieru ryżowego, 
  • 500 g kurczaka lub łososia, 
  • pół marchewki, 
  • 1 średni ogórek, 
  • kilka listków sałaty, możesz użyć rukoli, 
  • 1 awokado, 
  • ulubione kiełki, 
  • 2 małe cebulki szalotki, 
  • kolendra, 
  • sól i pieprz,
  • sezam lub czarnuszka,
  • sok z cytryny,
  • sos sojowy,
  • olej (może być sezamowy), 
  • majonez lub sos tysiąca wysp. 

Spring rolls - sposób wykonania:

  1. Zdecyduj, co wybierasz. Jeśli kurczaka, oczyść mięso z błonek i przekrój pierś wzdłuż na pół. Następnie natrzyj mięso olejem, sosem sojowym, sokiem z cytryny i solą (opcjonalnie możesz dodać trochę syropu z agawy lub syropu klonowego).
  2. Natrzyj mięso i odstaw na kilka godzin do zamarynowania. Następnie zgrilluj i pokrój w cienkie słupki lub poszarp widelcem. Jeśli używasz łososia, usuń z mięsa skórę i zamarynuj go tak samo, a potem również zgrilluj i poszarp widelcem. 
  3. Przygotuj miseczkę z zimną wodą i namocz w niej arkusze papieru ryżowego. Wystarczy zaledwie kilka sekund by zmiękły i stały się plastyczne. Następnie każdy arkusz posmaruj delikatnie sosem sojowym lub lekkim majonezem albo domowym sosem tysiąca wysp. Ważne, by sosu nie było za dużo, by nie zdominował smaku dodatków. 
  4. Ogórek i marchewkę obierz i posiekaj w bardzo cienkie paski. Awokado także pokrój tak cienko, jak możesz, szalotki posiekaj w cienkie piórka, kolendrę i sałatę porwij na kawałki. 
  5. Na środek arkuszy papieru połóż obok siebie słupki warzyw, na górze ułóż poszarpane mięso i sałatę. Skrop sokiem z cytryny i zawiń tak jak krokiety - najpierw zwiń dół i górę, a następnie od prawej do lewej w roladkę. Podawaj od razu, wcześniej oprósz sezamem lub czarnuszką.

Do spring rollsów świetnie sprawdzą się także grillowane krewetki, kalmary, a w wersji bezmięsnej grillowane boczniaki lub tofu. Z dodatkami także możesz zaszaleć. Może zamiast awokado sprawdzi się mango?

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: