• Link został skopiowany

Najpierw zrobisz wielkie oczy, a potem dodasz przepis do ulubionych. Japońskie kanapki to hit

Jeśli uważasz, że makaron z truskawkami to profanacja, to lepiej nie patrz na te japońskie kanapki. A tak naprawdę to patrz, a nawet spróbuj, bo ich smak, choć nietypowy, mocno zapada w pamięć. Do środka wkłada się bowiem śmietanowy krem oraz owoce, najczęściej truskawki. Czy choć trochę cię zaintrygowaliśmy? Jeśli tak, to lecimy dalej.
Japońskie kanapki z truskawkami ichigo sando
ViewFinder nilsophon / Shutterstock

Ichigo sando to japońskie kanapki z truskawkami i kremem śmietankowym. Można zrobić je też w wersji wytrawnej, np. z pastą jajeczną - wówczas nazywają się tamago sando. Czasem zamiast truskawek używa się też innych owoców (wtedy zmienia się też ich nazwa, bo ichigo to po prostu truskawka). Takie kanapki są w Japonii bardzo popularną przekąską, można je dostać praktycznie na każdym kroku. Oryginalnie robi się je z japońskiego chleba mlecznego shokupan, ale w polskich realiach można zastąpić go maślanym chlebem tostowym lub np. upiec własną brioszkę (polecamy nasz przepis).

Zobacz wideo Przepis na efektowny tort sushi

Jeżeli sceptycznie podchodzisz do tego przepisu, pomyśl sobie, że przecież truskawki z bitą śmietaną to połączenie idealne. A gdy dodasz do nich jeszcze mięciutki, maślany chleb, ten zestaw stanie się więcej niż idealny. Tu nie ma żadnego składnika, którego można byłoby nie lubić. Ciekawi cię przepis na japońskie kanapki ichigo sando? Poniżej znajdziesz cały krok po kroku.

Japońskie kanapki to hit. Miękkie i puszyste jak samojed

Składniki:

  • maślany chleb tostowy,
  • świeże truskawki bez szypułek, najlepiej podobnej wielkości,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 100 g mascarpone,
  • 2 łyżki cukru (może być brązowy),
  • łyżeczka cukru waniliowego.

Cukru można dodać mniej lub więcej, w zależności od tego, jaki efekt chce się uzyskać. Można go też zastąpić czymś zdrowszym, np. miodem.

Japońskie kanapki z owocami i kremem śmietankowym
Japońskie kanapki z owocami i kremem śmietankowymnorikko / Shutterstock

Sposób przygotowania:

Truskawki myjemy, osuszamy, a potem usuwamy szypułki. Śmietankę ubijamy z mascarpone i cukrem na sztywno. Od kromek chleba tostowego odkrawamy skórki. Jedną kromkę smarujemy ubitą śmietaną, a na niej układamy po przekątnej całe truskawki. Owoce dokładamy jeszcze po bokach, a następnie przykrywamy je kolejną warstwą śmietany. Zakrywamy wszystko drugą kromką i powtarzamy to samo z kolejnymi kanapkami.

Gotowe ichigo sando owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy, odwijamy z foli i kroimy kanapki na pół, wzdłuż ułożonych wcześniej po przekątnej truskawek. Japońskie kanapki to świetny pomysł zarówno na deser, jak i na słodkie śniadanie lub kolację, jeśli lubisz jadać w ten sposób. Twoi bliscy (a zwłaszcza dzieci) będą skakać z radości, gdy zaserwujesz im te puszyste słodkości. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: