• Link został skopiowany

Wrzucam garść do ciasta i miksuję. Obok tych naleśników nikt nie przejdzie obojętnie

Twoje śniadania wieją nudą, kanapki się przejadły, a jajecznica wychodzi bokiem? Co powiesz na naleśniki? Ale nie takie zwykłe z powidłami albo z serem, które doskonale znamy. Dziś mamy przepis na naleśniki nie z tej ziemi. Będą cudownie delikatne, sprężyste i... zielone.
Naleśniki szpinakowe z łososiem wędzonym
Fot. Shutterstock/id-art

Nie masz pomysłu, co zrobić na śniadanie, lunch, obiad, przekąskę lub kolację? Naleśniki to zawsze dobry pomysł, a tak się składa, że te z naszego dzisiejszego przepisu nie tylko świetnie smakują, lecz także intrygują kolorem. Spokojnie, nie będziemy wlewać do ciasta chemicznych barwników, postawimy na zdrowe i w pełni naturalne rozwiązanie. Dotychczas szpinak zawijałeś lub zawijałaś do środka naleśników? Od dziś będziesz miksować go razem z ciastem. To wprowadzi ciekawy element zaskoczenia do twojego menu i jeśli masz na pokładzie niejadka, zielonymi naleśnikami przemycisz mu porcję zdrowego warzywa.

Zobacz wideo Pistacjowe naleśniki na maślance. Lepszych ze świecą szukać

Zaskakujące naleśniki. Trudno powiedzieć, czy lepszy kolor, czy smak 

Składniki:

  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 250 g mąki pszennej niskiego typu przemiału,
  • ok. 150 g świeżego młodego szpinaku,
  • 3 niewielkie jajka,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki roztopionego masła.

Naleśniki szpinakowe - sposób wykonania:

  1. Na samym początku zadbaj o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Następnie opłucz i osusz szpinak.
  2. Szpinak przełóż do miski, dodaj mleko oraz wodę. Całość zmiksuj blenderem ręcznym. Następnie dodaj jajka, sól oraz mąkę i ponownie zmiksuj na gładkie, jednolite, ale niezbyt gęste ciasto.
  3. Miskę z ciastem na naleśniki odłóż na kilka-kilkanaście minut, by gluten zawarty w mące związał składniki - dzięki temu naleśniki będą delikatne i elastyczne.
  4. Kiedy ciasto na naleśniki już odpocznie, możesz zabierać się za smażenie. Patelnię lekko natłuść masłem lub olejem i porządnie rozgrzej. Następnie chochelką nakładaj porcje ciasta na zielone naleśniki i smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron.

Tak przygotowane naleśniki świetnie smakują posmarowane serkiem śmietankowym i dodatkiem łososia wędzonego na zimno lub dojrzewającej wędliny i suszonych pomidorów. Możesz także nafaszerować je kurczakiem i zapiec w sosie serowym. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: