• Link został skopiowany

Lody arbuzowe lepsze niż z budki w Sopocie. Zblenduj miąższ i dolej dwa składniki

Jak zrobić proste domowe lody? Kiedy żar leje się z nieba, każdy marzy o czymś chłodnym, orzeźwiającym i najlepiej zrobionym własnoręcznie. Wystarczy kilka składników, foremki i chwila cierpliwości. W nagrodę otrzymujemy smak lata, bez cukru i sztucznych dodatków.
Domowe lody arbuzowe
Fot. iStock, tvirbickis

Letnie upały sprawiają, że myślimy tylko o jednym - jak się schłodzić. I choć napoje w tym pomagają, nic nie daje takiego uczucia ulgi (i radości) jak zimny, owocowy lód. Szczególnie taki, który zrobimy sami, bez niepotrzebnych dodatków, syropu glukozowo-fruktozowego i sztucznego smaku. Na TikToku autorka @emigotuje pokazała prosty przepis na urocze lody arbuzowe na patyku. Efekt? Przekąska, która wygląda jak mini plasterki owocu, a smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda.

Zobacz wideo Kilka przepisów na lody, które zrobisz w domu

Lody arbuzowe na patyku. Słodkie i zdrowe warstwy

Ich wygląd to małe dzieło sztuki, dolna część z kiwi, biała warstwa z jogurtu, a na górze intensywnie czerwona arbuzowa baza z zatopionymi "pestkami". Te lody cudownie orzeźwiają, ale też cieszą oko. Idealne na domową imprezę w ogrodzie, jako przekąska dla dzieci i dorosłych.

Składniki (na 8 sztuk):

  • 500 g arbuza (bez pestek),
  • 100 g jogurtu greckiego,
  • 5 szt. kiwi (ok. 300-350 g).

Jak zrobić lody z arbuza? Przepis krok po kroku, bez maszyny i cukru

Przygotowanie tych lodów nie wymaga ani maszynki, ani specjalnych umiejętności. Wystarczy blender, foremki i trochę czasu, by każda warstwa zdążyła się zamrozić. To świetna zabawa także dla dzieci, ponieważ mogą same je wlać do pojemniczków.

Sposób przygotowania:

  1. Arbuza dokładnie zblenduj, powinien być idealnie gładki, bez grudek. Przelej go do foremek, napełniając ok. 3/4 objętości każdej porcji. Teraz czas na pierwsze mrożenie. Pojemniki wstaw do zamrażarki na minimum 2 godziny, aż masa się dobrze zetnie.
  2. Po tym czasie na lekko zmrożoną arbuzową warstwę nakładamy cienką powłokę jogurtu greckiego. To będzie biała skórka arbuza, nadająca lodom zarówno wygląd, jak i lekki kremowy posmak. Ponownie wkładamy foremki do zamrażarki, tym razem na ok. 30-60 minut.
  3. Na koniec zblenduj kiwi i nałóż jako ostatnią warstwę. Wbij patyczki i ponownie mróź całość przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
  4. Po wyjęciu z foremek lody wyglądają jak mini plasterki arbuza. Jeśli chcesz, możesz wcześniej dodać kilka czekoladowych kawałków, które emitują pestki.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: