Kiszka ziemniaczana. Ten przepis przywiozłam z urlopu. Na Podlasiu to niemal świętość
Link został skopiowany
Ten przepis przywiozłam z urlopu. Na Podlasiu to niemal świętość
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Polska jak długa i szeroka, tak ziemniakami stoi i jeśli wybieracie się na Podlasie, pysznych dań z ziemniakami na pewno nie zabraknie. Jednym z flagowych dań ziemniaczanych Podlasia jest kiszka. Brzmi jak brzmi, wygląda jak wygląda, ale wystarczy kęs, żeby się zakochać. Kiszka ziemniaczana jest trochę jak Keanu Reeves - dokładnie taka, jak trzeba, a przy tym doskonała.
allstars /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Chyba nie jest kłamstwem to, że cała Polska ziemniakami stoi i przepisów z wykorzystaniem tego warzywa jest multum. Wymienić można chociażby: pyzy, kluski śląskie, kartacze, najróżniejsze placki oraz kotlety ziemniaczane. Podlasie to region, który słynie z najlepszych potraw ziemniaczanych i dziś zdradzimy przepis na jedną z nich, która szczyci się mianem kultowej. Jak zrobić kiszkę ziemniaczaną, żeby smakowała jak spod ręki podlaskiej babuni? Ziemniaki powinny być mączyste, a boczek tłuściutki - najlepiej wędzony. Za ten smak da się pokroić każdy miłośnik prostych i zarazem wyśmienitych smaków.
REKLAMA
Zobacz wideo Czy jedzenie ziemniaków tuczy? Michał Wrzosek rozwiewa wątpliwości
Kiszka ziemniaczana. Na Podlasiu to niemal świętość
Składniki:
2 kg mączystych ziemniaków,
2 duże białe cebule,
300 g swojskiej kiełbasy,
400 g wędzonego boczku,
2-3 ząbki czosnku,
2 jajka,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
sól i pieprz,
gałka muszkatołowa,
majeranek,
namoczone w wodzie jelito wieprzowe.
Kiszka ziemniaczana - sposób wykonania:
Przygotuj mięso i dodatki. Jedną cebulę posiekaj w kostkę, kiełbasę obierz z osłonki i także pokrój w kostkę. Z boczku odetnij skórę i również pokrój w kostkę. Następnie wytop boczek na suchej patelni, dodaj kiełbasę i cebulę. Podsmażaj, aż boczek się zarumieni, a cebula zeszkli.
Ziemniaki obierz i opłucz. Następnie zetrzyj je na tarce o najdrobniejszych oczkach tak, jak na placki ziemniaczane. Odciśnij ziemniaki na ściereczce, a płyn wlej do miski. Kiedy skrobia osiądzie na dnie, wodę ostrożnie wylej, a skrobię dodaj do ziemniaków.
Drugą cebulę zetrzyj na tarce i dodaj do ziemniaków. Dodaj także podsmażony boczek z kiełbasą, dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietanę oraz przyprawy do smaku. Wbij jajka i całość dokładnie wymieszaj.
Jeśli uważasz, że masa jest zbyt luźna, dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej. Jelita sparz i wypłucz. Następnie nałóż je na szprycę do nadziewania i napełnij masą ziemniaczaną. Kiszkę możesz podzielić na pętka.
W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i kiedy zawrze, wrzuć kiszkę ziemniaczaną i parz ją przez 20 minut. Następnie upiecz w piekarniku do zarumienienia lub podsmaż na patelni na odrobinie smalcu.