• Link został skopiowany

Burczy ci w brzuchu, a czas goni? Ten pyszny makaron zrobisz w 15 minut

Co zrobić szybko na obiad? Masz sporo opcji do wyboru, ale tylko jedna przeniesie cię wprost do słonecznej Italii. Kraina makaronu stoi przed tobą otworem i wcale nie musisz korzystać z gotowców, które kuszą nazwami "włoski sos" albo "idealny do spaghetti". Idealne spaghetti aglio e olio zrobisz w kwadrans. Zwróć jednak uwagę na to, jakiej oliwy używasz.
Spaghetti aglio e olio
Liudmyla Chuhunova /Shutterstock

Co na szybki obiad? Masz do wyboru albo gotowe danie do podgrzania w mikrofali, albo przepyszny, iście włoski makaron. Spaghetti aglio e olio to nie tylko świetny pomysł na szybki obiad, ale także prawdziwa uczta w najprostszym wydaniu. Kuchnia włoska słynie z prostoty i najlepszych połączeń smakowych, dlatego jeśli nie wiesz, co zrobić na obiad, postaw na szybki makaron. Żeby spaghetti aglio e olio smakowało jak we włoskiej trattorii, musisz zadbać o dobrej jakości oliwę z oliwek - to już pół sukcesu. Jednak z oliwą musisz uważać - jeśli czosnek w oliwie zacznie się smażyć, to umarł w butach...

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Szybki obiad jak z włoskiej restauracji. Przepis na spaghetti aglio e olio

Składniki:

  • ok. 400 g makaronu spaghetti,
  • niewielka główka czosnku,
  • 100 ml dobrej jakości oliwy z oliwek,
  • sól i grubo zmielony pieprz,
  • posiekana natka pietruszki,
  • opcjonalnie: starty parmezan do posypania. 

Szybki makaron spaghetti aglio e olio - sposób wykonania:

  1. Zagotuj osoloną wodę i wrzuć do niej makaron. Ugotuj go al dente i odlej szklankę wody, w której się gotował. W międzyczasie przygotuj resztę dania.
  2. Czosnek obierz z łupin i dość drobno posiekaj. Nie przepuszczaj go przez praskę - czosnek musi być wyczuwalny.
  3. Na patelnię wlej oliwę i lekko ją podgrzej. Następnie dodaj czosnek i doprowadź do lekkiego podsmażenia - czosnek nie może agresywnie się smażyć, chodzi o to, żeby oddał do oliwy maksimum smaku. Kiedy zacznie robić się brązowy, stanie się gorzki i zepsuje smak.
  4. Na patelnię wrzuć posiekaną natkę. Dodaj odcedzony makaron i wymieszaj. Dodaj pół szklanki wody spod makaronu, dopraw do smaku solą i pieprzem. Chwilę całość podsmażaj, aż nadmiar płynu odparuje i uzyskasz delikatny sos. Nakładaj na talerze, przed podaniem posyp startym parmezanem.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: