Spaghetti aglio e olio zrobisz w 15 minut. Idealne, gdy burczy ci w brzuchu, a czas goni
Link został skopiowany
Burczy ci w brzuchu, a czas goni? Ten pyszny makaron zrobisz w 15 minut
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Co zrobić szybko na obiad? Masz sporo opcji do wyboru, ale tylko jedna przeniesie cię wprost do słonecznej Italii. Kraina makaronu stoi przed tobą otworem i wcale nie musisz korzystać z gotowców, które kuszą nazwami "włoski sos" albo "idealny do spaghetti". Idealne spaghetti aglio e olio zrobisz w kwadrans. Zwróć jednak uwagę na to, jakiej oliwy używasz.
Liudmyla Chuhunova /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Co na szybki obiad? Masz do wyboru albo gotowe danie do podgrzania w mikrofali, albo przepyszny, iście włoski makaron. Spaghetti aglio e olio to nie tylko świetny pomysł na szybki obiad, ale także prawdziwa uczta w najprostszym wydaniu. Kuchnia włoska słynie z prostoty i najlepszych połączeń smakowych, dlatego jeśli nie wiesz, co zrobić na obiad, postaw na szybki makaron. Żeby spaghetti aglio e olio smakowało jak we włoskiej trattorii, musisz zadbać o dobrej jakości oliwę z oliwek - to już pół sukcesu. Jednak z oliwą musisz uważać - jeśli czosnek w oliwie zacznie się smażyć, to umarł w butach...
REKLAMA
Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca
Szybki obiad jak z włoskiej restauracji. Przepis na spaghetti aglio e olio
Składniki:
ok. 400 g makaronu spaghetti,
niewielka główka czosnku,
100 ml dobrej jakości oliwy z oliwek,
sól i grubo zmielony pieprz,
posiekana natka pietruszki,
opcjonalnie: starty parmezan do posypania.
Szybki makaron spaghetti aglio e olio - sposób wykonania:
Zagotuj osoloną wodę i wrzuć do niej makaron. Ugotuj go al dente i odlej szklankę wody, w której się gotował. W międzyczasie przygotuj resztę dania.
Czosnek obierz z łupin i dość drobno posiekaj. Nie przepuszczaj go przez praskę - czosnek musi być wyczuwalny.
Na patelnię wlej oliwę i lekko ją podgrzej. Następnie dodaj czosnek i doprowadź do lekkiego podsmażenia - czosnek nie może agresywnie się smażyć, chodzi o to, żeby oddał do oliwy maksimum smaku. Kiedy zacznie robić się brązowy, stanie się gorzki i zepsuje smak.
Na patelnię wrzuć posiekaną natkę. Dodaj odcedzony makaron i wymieszaj. Dodaj pół szklanki wody spod makaronu, dopraw do smaku solą i pieprzem. Chwilę całość podsmażaj, aż nadmiar płynu odparuje i uzyskasz delikatny sos. Nakładaj na talerze, przed podaniem posyp startym parmezanem.