Sałatka z kurczakiem lepsza niż gyros. Teściowa podała ją na imieninach
Link został skopiowany
Teściowa podała ją na imieninach. Ta sałatka z kurczakiem jest lepsza niż gyros
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Sałatek z kurczakiem jest cała masa, ale my wciąż i wciąż stawiamy na oklepany gyros. Pora to zmienić, dlatego dziś podpowiem ci, jak zrobić wyśmienitą sałatkę, którą moja teściowa robi regularnie od końca lat 80. Podobno wtedy jeszcze jej tata samodzielnie wędził kurczaki.
Kinek00 /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Sałatka z wędzonym kurczakiem mojej teściowej (którą serdecznie pozdrawiam) to klasyk wszystkich rodzinnych spotkań, świąt i posiadówek. Mówi, że robi ją odkąd jeszcze była panną, a do tej pory nikomu się nie znudziła. Jeśli szukasz przepisu na sałatkę do tańca i do różańca albo, ściślej rzecz ujmując, na każdą okazję i zupełnie bez okazji, ta sprawdzi się najlepiej. To same proste składniki dostępne w każdym markecie, a w roli głównej wędzona pierś z kurczaka. Ta sałatka jest tak pyszna, że będziesz ją robić na okrągło i gwarantuję, że prędko ci się nie znudzi.
REKLAMA
Zobacz wideo Nowoczesna mizeria bez śmietany. Tak robią ją millenialsi
Sałatka z wędzonym kurczakiem - idealna na każdą okazję
Składniki:
ok. 400 g wędzonej piersi z kurczaka,
5-7 większych pieczarek,
5 większych ogórków kiszonych,
ok. 200-300 g sera żółtego,
2 małe ząbki czosnku,
pół pęczka pietruszki,
1 czerwona cebula,
3 łyżki majonezu,
płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego,
sól i pieprz do smaku.
Sałatka z wędzonym kurczakiem - sposób wykonania:
Pieczarki oczyść i włóż do gotującej się wody z dodatkiem soli i listka laurowego. Gotuj przez 4-5 minut. Następnie odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Wywar możesz zachować i dodać na przykład do zupy grzybowej.
Kiedy pieczarki stygną, zajmij się resztą składników. Wędzony filet pokrój w kostkę, podobnie pokrój ser oraz kiszone ogórki. Cebulę posiekaj dość drobno (po posiekaniu możesz dodać do cebuli szczyptę cukru, by pozbyć się ewentualnej goryczki). Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj ostudzone pieczarki pokrojone w kostkę. Dołóż natkę pietruszki oraz majonez z koncentratem. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Sałatkę możesz włożyć na jakiś czas do lodówki, by smaki się przegryzły.