Babeczki jogurtowe, za którymi można skoczyć w ogień. Weź najlepsze owoce, utop w cieście i upiecz
Link został skopiowany
Weź najlepsze owoce, utop w cieście i upiecz. Za te babeczki można skoczyć w ogień
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Każdy z nas ma z pewnością jakieś łakocie, które może jeść na okrągło i bez obaw, że się znudzą. Dla jednych może to być czekolada, dla innych gofry, a jeszcze dla innych pyszne i mięciutkie babeczki. Jeśli chcesz popłynąć do doliny rozkoszy, nasze babeczki będą do niej portalem. Są mięciutkie, delikatne, a z tymi owocami po prostu najlepsze. Pójdź do lasu lub kup słoiczek i zabierz się za pieczenie.
jatrax / istock
REKLAMA
REKLAMA
Babeczki jogurtowe to zawsze dobry sposób na poprawę humoru. Już sam ich zapach unoszący się w kuchni podnosi poziom hormonów szczęścia, a jak tylko zanurzymy zęby w delikatnych, wyrośniętych babeczkach, poziom radości wyleje się poza skalę. Można je zrobić na kilka sposobów i do woli manipulować dodatkami, ale dziś postawimy na najpyszniejsze wakacyjne owoce, czyli jagody oraz pewien dodatek, który uwielbia się z jagodami jak mało co. Chodzi o białą czekoladę.
REKLAMA
Zobacz wideo Mini tarty z masą migdałową Jamiego Olivera
Delikatne i mięciutkie babeczki jogurtowe. Z jagodami są najlepsze na świecie
Składniki:
3/4 szklanki jogurtu naturalnego,
2 jajka,
1/4 szklanki cukru do wypieków,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 szklanka mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
ok. 20 g roztopionego masła,
200 g świeżych jagód,
tabliczka białej czekolady.
Babeczki z jagodami i białą czekoladą - sposób wykonania:
Najpierw rozgrzej piekarnik. Muffinki jogurtowe robi się bardzo szybko, więc kiedy skończysz wlewać ciasto do papilotek, możesz od razu włożyć je do piekarnika, oszczędzając czas. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni z funkcją grzania góra-dół.
Przygotuj miskę i wbij do niej jajka. Następnie dodaj cukier do wypieków oraz cukier waniliowy i mikserem ubij całość na puszysty kogel-mogel. Dodaj przesianą mąkę, wlej roztopione masło i jogurt oraz wsyp proszek do pieczenia.
Teraz wymieszaj całość szpatułką lub drewnianą łyżką. Nie mieszaj zbyt długo - tylko do momentu, aż składniki się połączą. Następnie dodaj oczyszczone jagody i białą czekoladę pokrojoną na małe kawałeczki i wlewaj ciasto do formy wyłożonej papilotkami. Ciasto powinno sięgać 3/4 wysokości papilotek, ponieważ podczas pieczenia znacznie wyrośnie. Muffinki jogurtowe piecz przez ok. 20 minut. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem, lukrem lub dodatkowo polewą z białej czekolady.