• Link został skopiowany

Weź najlepsze owoce, utop w cieście i upiecz. Za te babeczki można skoczyć w ogień

Każdy z nas ma z pewnością jakieś łakocie, które może jeść na okrągło i bez obaw, że się znudzą. Dla jednych może to być czekolada, dla innych gofry, a jeszcze dla innych pyszne i mięciutkie babeczki. Jeśli chcesz popłynąć do doliny rozkoszy, nasze babeczki będą do niej portalem. Są mięciutkie, delikatne, a z tymi owocami po prostu najlepsze. Pójdź do lasu lub kup słoiczek i zabierz się za pieczenie.
Muffinki jagodowe
jatrax / istock

Babeczki jogurtowe to zawsze dobry sposób na poprawę humoru. Już sam ich zapach unoszący się w kuchni podnosi poziom hormonów szczęścia, a jak tylko zanurzymy zęby w delikatnych, wyrośniętych babeczkach, poziom radości wyleje się poza skalę. Można je zrobić na kilka sposobów i do woli manipulować dodatkami, ale dziś postawimy na najpyszniejsze wakacyjne owoce, czyli jagody oraz pewien dodatek, który uwielbia się z jagodami jak mało co. Chodzi o białą czekoladę. 

Zobacz wideo Mini tarty z masą migdałową Jamiego Olivera

Delikatne i mięciutkie babeczki jogurtowe. Z jagodami są najlepsze na świecie

Składniki:

  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 2 jajka,
  • 1/4 szklanki cukru do wypieków,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ok. 20 g roztopionego masła,
  • 200 g świeżych jagód, 
  • tabliczka białej czekolady. 

Babeczki z jagodami i białą czekoladą - sposób wykonania:

  1. Najpierw rozgrzej piekarnik. Muffinki jogurtowe robi się bardzo szybko, więc kiedy skończysz wlewać ciasto do papilotek, możesz od razu włożyć je do piekarnika, oszczędzając czas. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni z funkcją grzania góra-dół.
  2. Przygotuj miskę i wbij do niej jajka. Następnie dodaj cukier do wypieków oraz cukier waniliowy i mikserem ubij całość na puszysty kogel-mogel. Dodaj przesianą mąkę, wlej roztopione masło i jogurt oraz wsyp proszek do pieczenia.
  3. Teraz wymieszaj całość szpatułką lub drewnianą łyżką. Nie mieszaj zbyt długo - tylko do momentu, aż składniki się połączą. Następnie dodaj oczyszczone jagody i białą czekoladę pokrojoną na małe kawałeczki i wlewaj ciasto do formy wyłożonej papilotkami. Ciasto powinno sięgać 3/4 wysokości papilotek, ponieważ podczas pieczenia znacznie wyrośnie. Muffinki jogurtowe piecz przez ok. 20 minut. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem, lukrem lub dodatkowo polewą z białej czekolady.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: