Pyszny chłodnik zoque malagueno robię z chleba i pomidorów. W Hiszpanii za nim przepadają
Link został skopiowany
Z chleba i pomidorów robię przepyszny chłodnik. W Hiszpanii za nim przepadają
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Co na obiad w upał? Cóż, kiedy za oknem żar leje się z nieba, perspektywa stania godzinami w nagrzanej kuchni wydaje się mało przyjemna. W takie dni nie mamy ochoty na ciężkie, treściwe potrawy, więc ratujemy się chłodnikami. Dziś mamy dla was przepis na chłodnik, o którym w Polsce mało kto słyszał, za to na południu Hiszpanii jest bardzo znany. Przyda się trochę chleba i oczywiście pomidory. Oto zoque malagueno.
AnaSeny /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Nasz dzisiejszy chłodnik nazywa się zoque malagueno i przypomina nieco bardziej znane hiszpańskie gazpacho. Zoque jest jednak daniem nieco lżejszym i lżej strawnym, ponieważ nie zawiera ogórka ani cebuli. Jest w nim za to więcej chleba i soku z cytryny, która cudownie przełamuje naturalną słodycz pomidorów. To naprawdę pyszne i łatwe danie, które nasyci i przyniesie ukojenie w upalne dni. Tu nie ma nic skomplikowanego - po co w upał mamy się męczyć, skoro można szybko coś zjeść i oddać się błogiemu odpoczynkowi?
REKLAMA
Zobacz wideo Debora z MasterChefa pokazała, jak zrobić chłodnik. Litewski i ogórkowy nie mają podjazdu
Pyszny chłodnik z chleba i pomidorów. Jak zrobić zoque malagueno?
Składniki:
1,5 kg dojrzałych pomidorów,
1 czerwona papryka,
ok. 80-100 g pieczywa, najlepiej na zakwasie,
2 małe ząbki czosnku,
1 duża cytryna,
3 marchewki,
odrobina octu, może być ocet z białego wina,
oliwa,
200 ml wody,
do podania: dojrzewająca szynka, zgniecione jajko na twardo, usmażone krewetki lub kawałki dorsza.
Zoque malagueno - sposób wykonania:
Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Następnie włóż do miski i zmiksuj blenderem. Dodaj oczyszczoną i pokrojoną na kawałki paprykę, marchewkę i czosnek. Podobnie zmiksuj na pulpę.
Pieczywo porwij w rękach i dodaj do pulpy z warzyw. Wymieszaj i odstaw, by pieczywo wchłonęło soki z warzyw.
Do miski dolej wodę, ocet, 2-3 łyżki oliwy, sok z cytryny, skórkę otartą z połowy cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie całość ponownie zmiksuj i przetrzyj przez drobne sito, by uzyskać gładką konsystencję (ten krok możesz pominąć, jeśli nie przeszkadzają ci pestki pomidorów).
Zupę przelej do misy blendera i jeszcze chwilę miksuj. Następnie włóż do lodówki na godzinę, by danie się schłodziło. W tym czasie na oliwie lub maśle podsmaż kilka krewetek lub filet z dorsza (dopraw jedynie solą i pieprzem cytrynowym).
Zupę przelej do miseczek i dodaj ulubione dodatki. Jeśli używasz dojrzewającej wędliny, postaw na klasyczną hiszpańską szynkę serrano lub ostrą kiełbasę chorizo.