• Link został skopiowany

Pianka jak w ptasim mleczku, ale bez czekolady. Nawet nie ubrudzisz rąk. Zniknie w minutę

Jak zrobić deser bez pieczenia? Wystarczy kilka składników i chwila miksowania, by przygotować lekki, puszysty smakołyk. To idealny patent na upalne dni i nagłą ochotę na coś słodkiego. Ale ostrzegam... na jednej blaszce się nie skończy.
Ptasie mleczko na herbatnikach
Fot. TikTok @emigotuje

Ptasie mleczko zna każdy. To kultowa, lekka pianka oblana czekoladą, którą pochłaniamy w kilka chwil. Ale co jeśli da się zrobić podobny deser w domu, bez czekolady i bez potrzeby brudzenia rąk? Wystarczy galaretka, trochę wody i paczka herbatników, by wyczarować prosty, puszysty przysmak. Wygląda jak ciastko, a smakuje jak domowy klasyk. Przepis pokazała na TikToku autorka @emigotuje i internet oszalał na jego punkcie. Idealny na imprezy, dla dzieci i dla tych, którzy nie lubią czasochłonnych słodkości.

Zobacz wideo Suflet czekoladowy według Davida Gaboriaud

Ptasie mleczko truskawkowe. Lekki, piankowy deser z herbatnikami

To jeden z tych deserów, które robią furorę przy minimalnym nakładzie pracy. Jest słodki, lekki jak chmurka i dosłownie rozpływa się w ustach. Dzięki prostym składnikom można go zrobić błyskawicznie, a do tego świetnie wygląda. Co ważne, kolor i smak galaretki możesz zmieniać według uznania. 

Składniki (na ok. 9 porcji):

  • opakowanie galaretki truskawkowej (ok. 75 g),
  • 100 ml gorącej wody,
  • ok. 18-20 herbatników (w zależności od formy).

Jak zrobić piankę z galaretki na herbatnikach? To najprostszy domowy deser

Truskawkowa galaretka po ubiciu zamienia się w puszystą piankę, która przypomina klasyczne ptasie mleczko. W połączeniu z herbatnikami tworzy deser, który dobrze smakuje i wygląda jak z cukierni. Idealny na lato, szybki do zrobienia i jeszcze szybszy do zjedzenia.

Sposób przygotowania:

  1. Na początku rozpuść galaretkę w gorącej wodzie. Dokładnie wymieszaj, aż proszek całkowicie się rozpuści. Odstaw do przestudzenia, galaretka nie może być gorąca, ale powinna pozostać płynna.
  2. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, wlej ją do wysokiego naczynia i ubijaj mikserem przez 10-15 minut. Masa powinna kilkukrotnie zwiększyć objętość i zmienić się w jasnoróżową, puszystą piankę.
  3. Wyłóż dno formy herbatnikami, dopasuj ich liczbę tak, by szczelnie przykryły spód. Następnie przełóż ubitą piankę i wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu ułóż kolejną warstwę ciastek, lekko je dociskając.
  4. Gotowy deser przykryj folią aluminiową lub spożywczą i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Masa całkowicie stężeje i będzie dobrze się kroić.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: