Ogórki kanapkowe. Kroję je w plastry i zalewam zalewą. Nikt nie chce już nudnych korniszonów
Link został skopiowany
Ogórki kroję w plastry i zalewam zalewą. Nikt nie chce już nudnych korniszonów
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Sezon na ogórki w pełni i wiele polskich domów niemal tonie w najróżniejszych słoikach, słojach i słoiczkach pełnych przetworów. Najczęściej stawiamy na ogórki kiszone albo korniszony i to dwaj muszkieterowie ogórkowych przetworów. Dziś powiemy, jaki jest trzeci muszkieter. Takie ogórki są dużo smaczniejsze od zwykłych korniszonów, a zalewa sprawia, że chce się je jeść prosto ze słoika. Musisz spróbować przepisu na ogórki kanapkowe.
Alesia.Bierliezova /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Lato to czas przetworów i mnóstwo starszych pań i panów niemal kłóci się o to, kto ma najlepszy przepis, kto robi najlepsze ogórki i jakie dodatki do kiszonych sprawdzają się najlepiej. Dziś postaram się ukrócić ogórkowe spory i powiem, jakie przetwory są najpyszniejsze. Ogórki kanapkowe zostawiają inne daleko w tyle, a to za sprawą kształtu, zalewy i niezwykłego, lekko pikantnego smaku. Jak je zrobić? Tu nie ma nic trudnego - trzymaj się jedynie proporcji, a wyjdą ci perfekcyjnie.
REKLAMA
Zobacz wideo Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?
Ogórki kanapkowe. Tak pyszne, że zostawiają korniszony w tyle
Składniki:
ok. 4-5 kg średnich ogórków gruntowych,
5 szklanek octu spirytusowego,
7 szklanek wody,
4 szklanki cukru,
2 czubate łyżki przyprawy curry,
1 łyżka ostrej papryczki,
5 czubatych łyżek soli,
łyżka pieprzu,
1 łyżka granulowanego czosnku,
ok. 15 kulek ziela angielskiego,
2 łyżki nasion gorczycy.
Ogórki kanapkowe - sposób wykonania:
Ogórki włóż do miski i zalej zimną wodą. Pozostaw do namoczenia na jakieś dwie godziny. Następnie porządnie wymyj ogórki i pokrój wzdłuż w dość cienkie plastry. Użyj do tego ostrego noża lub mandoliny do warzyw.
Przygotuj czyste i wyparzone słoiki. Następnie włóż do nich plastry ogórków i postaraj się, by były ułożone dość ciasno, ale nie na tyle, żeby się gniotły.
Z podanych składników przygotuj zalewę. Osobiście wolę, kiedy jest mniej słodka, dlatego dodaję, czasami 3 szklanki cukru, ale jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, możesz dodać nawet 5 szklanek.
Kiedy zalewa się zagotuje, zalej nią ogórki w słoikach i natychmiast zakręć. Następnie odwróć słoiki denkami do góry, by zakrętki się zassały i pozostaw do ostygnięcia.
Włóż słoiki do dużego garnka i zalej wodą do 3/4 wysokości. Zagotuj na wolnym ogniu i pasteryzuj przez 4-5 minut. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Kiedy ostygną, możesz już się zajadać.