• Link został skopiowany

Do jagodzianek robię najlepszy lukier. Jest gęsty, pyszny i nie brudzi połowy kuchni

Lato w pełni, sezon na jagody też w pełni, więc co to oznacza? Nic innego, tylko czas najlepszych domowych jagodzianek. Przepis na jagodzianki doskonale znacie dzięki nam, ale dziś chcemy zdradzić przepis na "wisienkę na torcie" jagodzianek i innych domowych bułeczek. Jak zrobić lukier? To naprawdę prościzna, a jeden dodatek sprawi, że będzie najlepszy na świecie.
Lukier idealny do jagodzianek i nie tylko
Rosamar /Shutterstock

O tym, jak zrobić jagodziankipisaliśmy wam już wcześniej właśnie tutaj. Jednak czym byłyby jagodzianki (ale nie tylko) bez pysznego, słodkiego lukru otulającego je niczym welon pannę młodą? Na pewno nie byłyby aż tak dobre. Dziś zdradzimy klasyczny i właśnie przez to najlepszy przepis na lukier. Będzie gęsty, nie będzie się rozlewał, a dzięki pewnemu dodatkowi będzie smakował wyjątkowo. Co dodać do lukru? Mój typ to olejek migdałowy. Wystarczy już dosłownie kilka kropelek, by bułeczki pachniały na kilometr. 

Zobacz wideo Jagodzianki na maślance - hit lata [PRZEPIS]

Jak zrobić lukier do jagodzianek? Ten przepis nigdy nie zawodzi

Składniki:

  • 300 g cukru pudru,
  • 3 pełne łyżki ciepłej wody,
  • sok wyciśnięty z połowy dużej cytryny,
  • kilka kropelek olejku migdałowego.

Najlepszy lukier do jagodzianek - sposób wykonania:

  1. Do miski wsyp cukier puder. Warto wcześniej przetrzeć go przez drobne sitko, by nie było grudek - to bardzo ułatwi pracę.
  2. Do cukru pudru dodaj wodę i trzy łyżki soku z cytryny oraz 2-3 kropelki aromatu migdałowego. Całość mieszaj energicznie łyżką, aż powstanie gęsty, jednolity lukier.
  3. Lukier przełóż do niewielkiej strzykawki (co jakiś czas wkładaj ją jednak do ciepłej wody, bo lukier dość szybko zastyga). Możesz użyć także cienkiej szprycy kuchennej lub rękawa cukierniczego i udekorować jagodzianki w piękne wzory, lub nałożyć go silikonowym pędzelkiem albo po prostu zanurzyć w nim bułeczki. Tak przygotowany lukier jest nie tylko pyszny, ale także nie pobrudzi połowy kuchni.

Wskazówka: Kiedy przygotowujesz lukier, zanim dodasz do niego olejek, podziel go na dwie lub więcej części. Do jednej z nich możesz dodać np. barwnik spożywczy, ekstrakt z wanilii lub łyżeczkę kakao. Jeśli planujesz zrobić domowe bułeczki, ale np. z malinami, do lukru dodaj trochę soku malinowego, dzięki czemu uzyskasz apetyczny, różowy kolor.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: