Zrobienie domowej lemoniady to chyba najprostsza rzecz na świecie. To także idealny sposób na to, by latem szybko się schłodzić i ugasić pragnienie. To, co ważne podczas przygotowania lemoniady, to oczywiście użycie świeżych owoców. Ponadto kontrolujesz to, jak słodka będzie i czym ją posłodzisz. To może być zwykły cukier, cukier brązowy, ksylitol lub erytrol. Domowa lemoniada to także dowolność dodatków. Do arbuzowej pasuje np. limonka, a do podania można udekorować ją rozmarynem.
Lemoniadę możesz zrobić klasycznie z cytryn, ale te z innych owoców (a także warzyw i ziół) są, naszym zdaniem, dużo smaczniejsze. My proponujemy ci lemoniadę arbuzową, ale jeśli chcesz, możesz przygotować ją np. z truskawek, rabarbaru, bazylii, limonki czy ogórka.
Składniki:
Ksylitol można zastosować zamiennie 1:1. Erytrol jest trochę mniej słodki, więc jego warto dodać trochę więcej niż cukru.
Sposób przygotowania:
Z arbuza usuwamy pestki, wydrążamy miąższ i blendujemy. Można użyć zarówno blendera kielichowego, jak i ręcznego.
Do dzbanka wlewamy wodę, sok z cytryny oraz wsypujemy cukier. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, cukier powinien się w miarę możliwości rozpuścić. Dodajemy zblendowany arbuz i ponownie dokładnie mieszamy. Przed dodaniem arbuza można go przecedzić przez sitko, żeby lemoniada była bardziej klarowna, ale nie jest to konieczne.
Po dokładnym wymieszaniu składników na lemoniadę arbuzową dodajemy kostki lodu. Na koniec dekorujemy listkami świeżej mięty lub gałązką rozmarynu. Do szklanek można też włożyć po plasterku limonki.
Ich największą zaletą jest zawartość likopenu, który jest cennym przeciwutleniaczem. Poza tym znajdziemy w nim również beta-karoten, luteinę, zeaksantynę i kryptoksantynę, które spowalniają proces starzenia i zapobiegają chorobom. Dodatkowo zapobiegają utlenianiu się cholesterolu, dzięki czemu ciśnienie w żyłach i tętnicach nie podnosi się. Najwięcej przeciwutleniaczy mają te arbuzy, których miąższ jest bardzo czerwony.