Peperonata, czyli włoskie leczo bije na głowę inne przepisy. Palce lizać to mało powiedziane
Link został skopiowany
Włoskie leczo bije na głowę inne przepisy. Palce lizać to mało powiedziane
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Węgrzy mają leczo, my też mamy "leczo" po naszemu z cukinią, ale Włosi mają coś naprawdę wyjątkowego. Jeśli kuchnia włoska kojarzy ci się tylko z pizzą, makaronami, lazanią i tiramisu, czas zrobić miejsce na coś, co kradnie serca i samym zapachem przenosi nad włoskie wybrzeże. W roli głównej papryka, w roli drugoplanowej, a jakże - pomidory. Uduś i zanurz bagietkę. Podziękujesz później.
Fot. Shutterstock, Ostranitsa Stanislav
REKLAMA
REKLAMA
Peperonata, mówi ci to coś? Jeśli tak, to pewnie wiesz, że to najlepsze danie z papryki na świecie, a jeśli nie - musisz spróbować. To włoskie danie, które nieco przypomina leczo, ale zamiast na smalcu i słoninie robi się je na oliwie i dodaje dużo oregano. Przepis jest bardzo łatwy, bardzo aromatyczny i idealny na obiad. Jeśli lubisz letnie, południowe smaki i chcesz wprowadzić nutę zaskoczenia do swoich codziennych obiadów, peperonata niech przybędzie z odsieczą. Wyjmij swoją najlepszą patelnię i niech się dzieje.
REKLAMA
Zobacz wideo Pasta Amatriciana - błyskawiczny przepis na pyszny makaron
Leczo po włosku. Jak zrobić peperonatę?
Składniki:
6 większych papryk w dowolnych kolorach,
1 średnia papryczka chili,
2 niewielkie cebule,
4 niewielkie ząbki czosnku,
500 g świeżych, soczystych pomidorów,
sól i pieprz,
suszone oregano,
kilka listków świeżej bazylii,
oliwa.
Peperonata - sposób wykonania:
Papryki opłucz, następnie przekrój na pół, usuń szypułkę i gniazda nasienne. Pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej w niezbyt grube paski. Cebule pokrój w piórka, a czosnek posiekaj dość drobno ostrym nożem.
Pomidory sparz we wrzątku i usuń skórkę. Następnie pokrój na kawałki. W tym przepisie możesz użyć także gotowych pomidorów krojonych z puszki, wówczas pomiń krok z parzeniem.
Na patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę. Następnie dodaj razem paprykę i cebulę. Lekko osól i opcjonalnie dodaj szczyptę cukru. Podsmażaj przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Kiedy papryka z cebulą zmiękną, dodaj pomidory i czosnek. Zmniejsz moc palnika, dodaj posiekaną papryczkę chili (wcześniej usuń nasionka, by smak nie był zbyt pikantny). Dopraw przyprawami, wymieszaj i zmniejsz moc palnika.
Peperonatę duś na niewielkiej mocy palnika, aż sok z pomidorów nieco się zredukuje, powinno to zająć około 20 minut. W razie potrzeby dopraw większą ilością soli. Pamiętaj, że oregano powinno być dość mocno wyczuwalne. Podawaj z bagietką i listkami świeżej bazylii.