Upały za oknem mocno dają się we znaki. Wtedy nie w głowie nam desery z ciężkimi, słodkimi kremami. Na bok odstawiamy mocno karmelowe i czekoladowe smaki, które bardziej kojarzą się z zimą i późną jesienią. Dużo chętniej korzystamy z lekkich i orzeźwiających sezonowych owoców, takich jak truskawki, maliny, jagody czy czereśnie. Nie trzeba jednak robić z nimi żadnych skomplikowanych wypieków. Owoce pod kruszonką to jeden z najłatwiejszych deserów, jaki został wymyślony, a smakuje wspaniale. Najlepiej jeszcze ciepły – sam albo z gałką lodów waniliowych.
Składniki:
Składniki na kruszonkę:
Sposób przygotowania:
Owoce umyj, truskawki przekrój na połówki lub ćwiartki. Wymieszaj z cukrem, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
Kruszonkę możesz przygotować ręcznie – rozcierając palcami mąkę, cukier i masło, aż powstaną grudki. Jeśli wolisz, użyj robota kuchennego z końcówką do wyrabiania ciasta – wystarczy kilka obrotów, by składniki się połączyły.
Owoce posyp kruszonką i piecz przez ok. 25 minut w 180°C, aż wierzch się zarumieni, a owoce zaczną lekko bulgotać. Podawaj ciepłe, z lodami lub kleksem jogurtu.
Wskazówka: Deser można też przygotować w mniejszych foremkach na jedną porcję. Ponadto nie trzeba korzystać tylko z truskawek i malin. Równie dobrze kruszonką można zasypać drobno pokrojone jabłka, rabarbar (można go wcześniej przesmażyć, ale nie jest to konieczne), jeżyny czy borówki.
Dariusz Baryga – prywatny szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, prowadzący audycje i programy kulinarne oraz ambasador marki Kohersen. Kucharz, który z pasją odtwarza staropolskie przepisy, dodając im nutę świeżości i nowoczesności. Prowadzi szkolenia, warsztaty i pokazy kulinarne.