• Link został skopiowany

Najprostszy deser świata, idealny na lato. Kruszonka chrupie tak, że słychać w drugim pokoju

Ciepłe, soczyste i lekko karmelizowane owoce ze złocistą, chrupiącą kruszonką na wierzchu - ten deser pachnie latem i przywodzi na myśl smak dzieciństwa. To prawdopodobnie jeden z najprostszych wypieków świata, który szybko przygotujesz na deser po obiedzie lub jako weekendową, słodką przekąskę. Jak zrobić owoce pod kruszonką? Tak jak szef kuchni Dariusz Baryga.
Owoce pod kruszonką
Materiały prasowe Kohersen

Upały za oknem mocno dają się we znaki. Wtedy nie w głowie nam desery z ciężkimi, słodkimi kremami. Na bok odstawiamy mocno karmelowe i czekoladowe smaki, które bardziej kojarzą się z zimą i późną jesienią. Dużo chętniej korzystamy z lekkich i orzeźwiających sezonowych owoców, takich jak truskawki, maliny, jagody czy czereśnie. Nie trzeba jednak robić z nimi żadnych skomplikowanych wypieków. Owoce pod kruszonką to jeden z najłatwiejszych deserów, jaki został wymyślony, a smakuje wspaniale. Najlepiej jeszcze ciepły – sam albo z gałką lodów waniliowych.

Zobacz wideo Zobacz też nasz przepis na galette z truskawkami

Owoce pod kruszonką - przepis szefa kuchni Dariusza Barygi

Składniki:

  • 300 g truskawek,
  • 200 g malin,
  • łyżka cukru trzcinowego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie - zagęści sok).

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 60 g zimnego masła,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego.

Sposób przygotowania:

Owoce umyj, truskawki przekrój na połówki lub ćwiartki. Wymieszaj z cukrem, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną. Przełóż do naczynia żaroodpornego.

Kruszonkę możesz przygotować ręcznie – rozcierając palcami mąkę, cukier i masło, aż powstaną grudki. Jeśli wolisz, użyj robota kuchennego z końcówką do wyrabiania ciastawystarczy kilka obrotów, by składniki się połączyły.

Owoce posyp kruszonką i piecz przez ok. 25 minut w 180°C, aż wierzch się zarumieni, a owoce zaczną lekko bulgotać. Podawaj ciepłe, z lodami lub kleksem jogurtu.

Wskazówka: Deser można też przygotować w mniejszych foremkach na jedną porcję. Ponadto nie trzeba korzystać tylko z truskawek i malin. Równie dobrze kruszonką można zasypać drobno pokrojone jabłka, rabarbar (można go wcześniej przesmażyć, ale nie jest to konieczne), jeżyny czy borówki.

Dariusz Baryga – prywatny szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, prowadzący audycje i programy kulinarne oraz ambasador marki Kohersen. Kucharz, który z pasją odtwarza staropolskie przepisy, dodając im nutę świeżości i nowoczesności. Prowadzi szkolenia, warsztaty i pokazy kulinarne.

Więcej o: