Sałatka szopska pasuje na kolację i do grilla. Jest lekka, świeża i pełna smaku
Link został skopiowany
Lekka, świeża i pełna smaku. Sałatka szopska pasuje na kolację i do grilla
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Są takie przepisy, które po prostu są niezawodne. Wśród dań obiadowych możemy wymienić zupę pomidorową, kotlet schabowy i zrazy. Wśród deserów są to sernik, szarlotka i karpatka, a wśród sałatek i dodatków do dań głównych jest sałatka szopska. Przepis pochodzi z Bałkanów, a dokładniej z Bułgarii, ale idealnie sprawdzi się jako towarzyszka dań z grilla i klasycznego kotleta. Ważny jest ser, warto poszukać go w markecie.
djphotographics /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Sałatka szopska to przepis do tańca, różańca, grilla i schabowego. Pochodzi z Bułgarii, a dokładniej od ludu Szopów, który zamieszkiwał pogranicze Bułgarii, Serbii i Macedonii. Lud szopów trudnił się w dużej mierze pasterstwem i właśnie od nich wziął się bardzo ważny składnik lekkiej sałatki, a dokładniej ser. Sama sałatka nieco przypomina sałatkę grecką, ale te dwa przepisy różni właśnie ser. W przypadku greckiej sałatki jest to feta, najczęściej pokruszona. W sałatce szopskiej mamy do czynienia z bałkańskim serem, najczęściej z mleka koziego, który ma wyjątkowy aromat i niemal maślaną konsystencję. Sałatka szopska świetnie orzeźwia i idealnie sprawdzi się na lekką kolację. Pokrój składniki w większą kostkę, ser zetrzyj na tarce i wymieszaj z oliwą i odrobiną octu. Pycha jakich mało.
REKLAMA
Zobacz wideo Nowoczesna mizeria bez śmietany. Tak robią ją millenialsi
Lekka i orzeźwiająca. Jak zrobić sałatkę szopską?
Składniki:
3 większe pomidory,
1 długi ogórek,
1 czerwona papryka,
1 średnia cebula,
3-4 łyżki oliwy,
2 łyżki octu (polecam ocet winny z białego wina),
natka pietruszki lub kolendra,
sól i pieprz do smaku,
ok. 100-120 g bałkańskiego sera.
Sałatka szopska - sposób wykonania:
Warzywa oczyść i pokrój w większą kostkę. W zasadzie powinny być dość spore, z wyjątkiem cebuli - ją pokrój w piórka. Z pomidorów możesz usunąć gniazda nasienne, ale nie jest to konieczne. Pokrojone warzywa przełóż do miski.
Pietruszkę poszarp albo posiekaj ostrym nożem i dołóż do miski z resztą składników. Dodaj sól oraz pieprz, wlej ocet i oliwę i dokładnie całość wymieszaj.
Ser pokrusz lub pokrój w niewielką kostkę. Posyp nim sałatkę z wierzchu lub wymieszaj całość ponownie. Podawaj od razu lub włóż na chwilę do lodówki, by składniki się połączyły. Kiedy warzywa puszczą trochę swojego naturalnego soku, sałatka jest jeszcze smaczniejsza.